Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ar-obemannade-butiker-framtiden-for-ica/

EKONOMI

Är obemannade butiker framtiden för Ica?

Bild 1 av 2 Ica-butiken i värmländska Sillerud.
Foto: Privat
Bild 2 av 2
Foto: Privat

Ica har under nästan tre månader, som först bland de stora kedjorna, testat en obemannad butik i värmländska Sillerud i Årjängs kommun.

– Det har varit en ren experimentverkstad. Vi har velat lära oss vad som händer om man öppnar en obemannad fullskalig butik. Och det har fungerat jättebra, säger Rikard Ohlin, som driver Ica Nära i Sillerud.

Omsättningen har ökat med mer än tio procent. Till kunder i åldern 17 till 27 år har försäljningen ökat anmärkningsvärt, beskriver Ica-handlaren.

Lokalbefolkningen och förbipasserande på E18 är växande kundgrupper, inklusive norska medborgare på tillfälligt besök i Sverige.

Butiken har ägts i Rikard Ohlins släkt under lång tid och för sex år sedan började han fundera på hur han skulle kunna utveckla verksamheten.

– Jag har alltid brunnit för nya idéer och lösningar. För landsbygdsfrågor och hur vi kan göra butiken lönsam och behålla servicen, men också för hur vi ska attrahera nya kundgrupper, säger Rikard Ohlin.

Butiken har tillhört Rikard Ohlins släkt under lång tid.
Butiken har tillhört Rikard Ohlins släkt under lång tid.

Idén hade han bollat med Ica under några år, innan pilotprojektet kom igång den 5 december och pågår till den sista februari.

Butiken har under den tiden varit obemannad på morgnar från klockan sex till nio, och under sena kvällar mellan klockan sju och midnatt. På dagarna har Rikard Ohlin kört på som vanligt med personal.

Kan man ha två versioner av samma butik – obemannad och bemannad – var en av frågorna han och Ica X, livsmedelsjättens utvecklingsavdelning, ville ha svar på. En djupare utvärdering ska göras men än så länge är försöket lyckat, enligt Rikard Ohlin.

Kunderna har haft tillgång till hela det vanliga sortimentet. Rent tekniskt har krävts bank-id för att identifiera sig för att komma in i butiken. En kund i taget har släppts in. Kunden skannar sedan en QR-kod – en ny kod för varje kund, varje gång, så att det av integritetsskäl inte är spårbart, förklarar Rikard Ohlin.

Det har krävts bank-id för att komma in i butiken under vissa tider.
Det har krävts bank-id för att komma in i butiken under vissa tider.

Under försöksperioden har en väktare stått utanför butiken.

– Inte för att gripa snattare, utan för att hjälpa kunder om problem uppstår, säger Ica-handlaren.

I butiken har kunden plockat varor på samma vis som vid självskanning i en vanlig butik. Utcheckning har skett i en variant av snabbkassa, särskilt framtagen för testet, och betalning har gjorts med telefon eller kort.

– Butiken är rejält kameraövervakad och när man loggar in i något så tror jag att man bygger bort en del av problemen med stölder och snatterier. Egentligen bygger det här på samma förtroende som när man självskannar, men tyvärr har vi ju sedan tidigare ändå stölder varje dag, säger Rikard Ohlin.

Han konstaterar att många av kunderna tagit emot förändringen med öppna armar.

– Spontant har de sagt: äntligen kan jag handla mer på hemmaplan. Tidigare har jag inte hunnit hem på grund av arbetet.

Det återstår att se om försöket får en fortsättning i den värmländska butiken.
Det återstår att se om försöket får en fortsättning i den värmländska butiken.

Nu väntar en utvärdering centralt av försöket innan Rikard Ohlin vet om det blir en fortsättning. Ica-handlaren i Sillerud är optimistisk efter experimentet.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men det ser väldigt bra ut. Vi har lärt oss mycket, framför allt om kundernas upplevelser eftersom vi också gjort intervjuer med dem, säger han.

Intresset för försöket, tycker han, visar att idén ligger rätt i tiden. Blir det en permanent lösning är han redo att bygga om delar av sin butik.

– För landsbygden erbjuder det här en lösning – och inte bara där. Men obemannade butiker kommer nog att se olika ut beroende på var de ligger, tror Rikard Ohlin.

Att det hunnit gå sex år från att han först började fundera på att sälja varor utan personal ser han i backspegeln som en lycklig omständighet eftersom tekniken blivit bättre och öppnat fler möjligheter.

Läs mer: Ica-handlarna som drar in mest

Ämnen i artikeln

Ica
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt