Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Arbetare negativa till den svenska ekonomin

Förtroendet för regeringen är rekordstort. Men gapet i inställning växer mellan lågutbildade arbetare och tjänstemän med högre utbildning. Det visar SOM-institutets mätning som presenterades på onsdagen.

– Sverige rivs en aning isär, säger professor Sören Holmberg vid Göteborgs universitet.

Samtidigt gratulerar han den borgerliga regeringen och i synnerhet finansminister Anders Borg för att ha hanterat finanskrisen väl. Finanskrisen 2008 var ”ett yttre hot”, menar Sören Holmberg, som hanterats väl av de högst ansvariga politikerna.

– Det har varit en krishantering som uppfattats som positiv av svenskarna, säger han.

Förtroendet för regeringen har inte varit så högt sedan 1986, det år när Olof Palme mördades.

Samtidigt visar SOM-institutets årliga mätning av 5.000 svenskars uppfattning att gapet växer mellan olika grupper i synen på regeringen – mellan låg- och högutbildade, mellan låg- och välavlönade och mellan borgerliga och rödgröna väljare.

– Det syns tydligt från 2006 och framåt. Det var inte alls lika stora skillnader under Göran Perssons tid som statsminister, säger Sören Holmberg.

Samma sak gäller synen på Sveriges och den egna ekonomin mellan arbetare och tjänstemäns. Under 2010 såg tjänstemän en klar förbättring, medan arbetare har en mer negativ bedömning.

– Under de 25 år vi gjort undersökningar har vi aldrig haft en så partipolitiserad bedömning av ekonomin som vi har i dag, säger Sören Holmberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.