Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

"Arbetsförmedlare bakbundna av gamla traditioner"

Trots fler anmälda lediga platser biter sig arbetslösheten fast och långtidsarbetslösheten ökar. Ams-chefen Bo Bylund talar om en tydlig vändning uppåt på arbetsmarknaden, men resultaten uteblir.

Ams jobbar fel, konstaterar Torild Carlsson som skrivet en bok med titeln Äntligen måndag?.

Torild Carlsson, som ofta anlitas av just arbetsförmedlingar för att ge stöd och inspirera, menar att Ams som organisation kört fast i ett omodernt tänkesätt.

Arbetssättet är uppbyggt för en industriell centralstyrning där alla förväntas göra samma sak. Så fungerar det inte längre, säger han.
Han menar att enskilda arbetsförmedlare ofta har både vilja och idéer, men att de fastnar i strukturen där det är viktigare att administrera arbetslösheten än att bekämpa den.

Arbetsförmedlarna är bakbunda av gamla strukturer, säger han.

Torild Carlsson menar att det är en felsyn att antalet jobb är begränsat. Den som är arbetslös, men hittar motivation att utnyttja det man faktiskt är bra på kan ofta hitta ett jobb som inte syns vare sig i platsannonser eller på arbetsförmedlingen. Den som varit borta från arbetsmarknaden länge måste försöka hitta de jobben själv. Att konkurrera med hundratals andra om utannonserade jobb är oftast en omöjlig uppgift.

Det är absurt att tvinga människor att söka massor av jobb de inte har en chans att få. Den som sökt 50 jobb får inte bättre möjligheter av att söka 250 till.

Ams egna erfarenheter med till exempel satsningar på att bekämpa ungdomsarbetslöshet visar att det är täta kontakter och handfast stöd som är det bästa sättet att hjälpa den som är utan jobb.

Resurserna finns, men används fel, säger Torild Carlsson.

Ams nya giv är att arbeta mycket mer med arbetsgivarkontakter.

Det låter bra, men det är inte säkert att det är så effektivt. Det är bättre att utgå från individen i stället, säger han.

De som förstår sitt värde kan hitta jobb som arbetsgivaren inte ens visste att han behövde.
Han menar att synen på arbetsmarknaden är onödigt pessimistisk. Alltför mycket av diskussionen handlar om problem.

Det är svårt att inspireras när man mest läser om människor som misslyckas, säger han.

Vi behöver inte vara perfekta för att klara ett jobb. Det räcker att titta på dem man känner som har ett jobb för att förstå det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.