Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arbetsformedlingen-allt-fler-unga-utan-jobb/

Ekonomi

Arbetsförmedlingen: Allt fler unga utan jobb

Nu kommer sommaren och därmed ökar arbetslösheten än mer.

Andelen utan jobb hoppade i förra veckan upp till 8,8 procent, enligt Arbetsförmedlingen.

TT Text

Under förra veckan tillkom 17.000 nya arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det var en högre takt än föregående veckor under vårens pandemi, vilket förklaras med att skolorna nu har tagit sommarlov.

De nya arbetslösa i coronakrisens spår uppgår till 200.000 sedan i mars, enligt Arbetsförmedlingen. Totalt är nu närmare 455.000 inskrivna som arbetslösa. Totalt sett är 8,8 procent av arbetskraften arbetslösa, bland 18–24-åringar är motsvarande siffra 12,2 procent.

”Många slutar skolan nu och skriver in sig på Arbetsförmedlingen”, skriver myndighetens analyschef Annika Sundén i en kommentar.

Men egentligen är fler sysslolösa än så. Det finns ett mörkertal eftersom många ungdomar varken studerar eller söker jobb, enligt Sundén.

Sommarjobben att söka har också minskat rejält, en halvering jämfört med samma tid i fjol.

Men varseltalen har trendmässigt saktat in, även om de fortfarande ligger på historiskt höga nivåer. Under förra veckan varslades drygt 2.000 personer om uppsägning, vilket var 1.030 färre än veckan innan. Sedan början av mars har närmare 83.000 varslats om uppsägning.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt