Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Arbetsförmedlingen: Arbetslösheten 6,5 procent nästa år

Arbetsförmedlingen presenterar prognos för arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingen presenterar prognos för arbetsmarknaden. Foto: Marcus Ericsson/TT

Arbetsmarknaden i Sverige fortsätter att utvecklas mycket starkt, skriver Arbetsförmedlingen i en ny arbetsmarknadsprognos. Under 2018 och 2019 ökar sysselsättningen i Sverige med 145.000 personer, en sysselsättningsgrad på över 79 procent, enligt myndighetens prognos.

Undersökningen, som bygger på intervjuer med 13.000 privata och offentliga företag, pekar på tydlig optimism även om stämningsläget fallit något jämfört med prognosen som gjordes i höstas.

I år ökar sysselsättningen med 78.000 personer i ålder 16–64 år och under 2019 med 67.000.

Den ökar för såväl inrikes som för utrikes födda.

”Den fortsatt starka jobbtillväxten för både inrikes och utrikes födda är mycket glädjande. Utrikes födda är nödvändiga för att företagen skall kunna växa”, kommenterar Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Samtidigt minskar arbetslösheten från 6,7 procent till 6,4 procent, enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar. Nästa år beräknas den stiga något till 6,5 procent.

Läs mer: Arbetslösheten fortsätter sjunka i Stockholm

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.