Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arbetsformedlingen-presenterar-arbetsmarknadsprognos/

Ekonomi

Arbetsförmedlingen: 11 procents arbetslöshet 2021

30:10. Arbetsförmedlingen presenterar arbetsmarknadsprognos om hur arbetsmarknaden väntas utvecklas under 2020 och 2021.

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka dramatiskt. Enligt Arbetsförmedlingens dystra utsikter kommer arbetslösheten ligga på över 11 procent i mars nästa år.

– Vi kommer se en historiskt hög arbetslöshet det kommande året, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

Historiskt höga arbetslöshetssiffror att vänta. Det var Arbetsförmedlingens besked när myndigheten presenterade utsikterna för det kommande året i spåren av coronakrisen. Prognosen visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten och i början av nästa år väntas över 600.000 personer vara inskrivna som arbetslösa.

– Det är ett tuffare läge än tidigare, krisen blev långvarigare än vad vi först trodde. Effekterna av pandemin är tydliga och vi upplever den största krisen i modern tid. Vi kommer se historiskt höga arbetslösheter kommande året, säger Maria Mindhammar.

Under den senaste tiden har allt fler länder i Europa, i takt med ett minskat antal nya smittade, åter börjat öppna upp sina samhällen. Men de restriktioner och åtgärder som fortfarande ligger kvar gör att effekterna blir mer ihållande än vad man tidigare trott enligt myndigheterna.

– Indikatorer från vissa bedömare är att botten är nådd och att vi ser en viss ljusning. Men våra nya bedömningar jämfört med tidigare är att arbetslösheten toppar senare, säger analyschef Annika Sundén.  

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar under tisdagens pressträff.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar under tisdagens pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

År 2020 och 2021 beräknar myndigheten antalet inskrivna arbetslösa till 490.000 respektive 580.000 personer. I mars 2021 väntas arbetslösheten ligga på hela 11,4 procent samtidigt som långtidsarbetslösheten kommer öka kraftigt.

– Vi räknar med att 200.000 kan komma att bli långtidsarbetslösa, så höga siffror har vi aldrig haft, säger Annika Sundén.

I vanliga fall presenterar Arbetsförmedlingen en arbetsmarknadsprognos. Men i tider av corona betonar myndigheten att siffrorna, på grund av den osäkra framtiden, snarare handlar om utsikter än prognoser.

– Det är så svårt att räkna ut vad som kommer ske framöver, det har vi redan sett flertalet gånger, säger generaldirektör Maria Mindhammar.

Sedan mars har över 200.000 nya personer blivit arbetslösa och arbetslösheten ligger numera på 8,8 procent, där unga är särskilt drabbade. Enligt analyschef Annika Sundén väntas delar av ekonomin komma igång under hösten och många korttidspermitterade kan då återgå till sina arbeten. Men det gäller inte alla. 

– Tecken på en snabbare strukturomvandling med digitalisering och ny teknik gör att en del jobb kommer helt enkelt inte att finnas kvar. De som blivit arbetslösa måste vara beredda att ställa om och ta jobb i andra branscher, säger hon.

Coronapandemin har slagit hårt mot branscher som hotell, restaurang och handel, arbetsplatser där tillfälliga anställningar är vanliga och ingångsjobben många. Annika Sundén ser därför att en följd av krisen kommer innebära fortsatt ökade klyftor i samhället.

– Situationen är särskilt svår för ungdomar och utrikes födda som är nya på arbetsmarknaden, men också för dem som redan var arbetslösa. Då handlar det om att söka de jobb som finns men också om att ställa om. Har man funderat på att vidareutbilda sig är nu ett bra tillfälle, säger analyschef Annika Sundén. 

Enligt Svenskt Näringsliv bekräftar dagens presentation hur allvarlig krisen är. Chefsekonom Bettina Kashefi menar att coronakrisen kommer bli både djupare och med långdragen kris än finanskrisen.

– Det allvarligaste är naturligtvis att långtidsarbetslösheten ökar. Detta drabbar framför allt grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden vilket är alarmerande, säger Bettina Kashefi som vill se fler åtgärder.

– Regeringen måste säkerställa att företagen kan övervintra denna kris så att människor har en arbetsplats att gå tillbaka till. Därför är det viktigt att regeringen förlänger delar av de krisåtgärder som har införts såsom omställningsstödet och nedsättningen av arbetsgivaravgifter.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt