Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 19:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arbetsformedlingen-rustad-for-varselstorm/

EKONOMI

Arbetsförmedlingen rustad för varselstorm

Maria Mindhammar är sedan december 2019 ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.
Maria Mindhammar är sedan december 2019 ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Foto: Christine Olsson/TT

Redan nu är antalet varslade i mars fler än efter hela månaden förra året, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Myndighetens krisledning arbetar nu med att titta på hur man ska klara sina arbetsuppgifter.

– Jag känner mig trygg hittills, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar till DN.

Spridningen av det nya coronaviruset har skakat näringslivet, inte minst besöksnäringen och transportbranschen. På måndagen lade rederiet Stena Line ett stort varsel om 950 medarbetare och dessförinnan har hotellkedjan Scandic varslat hälften av sin personal i Sverige.

I Arbetsförmedlingens senaste statistik syns en markant ökning av varsel. Under de första två veckorna i mars har totalt 4.669 personer berörts av varsel om uppsägning. Det kan jämföras med 3.292 personer under hela mars månad förra året.

Antal varsel mellan januari och mars.

Antal varsel mellan januari och mars.
Källa: Arbetsförmedlingen

I nuläget räknar Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar med myndigheten att klara av belastningen som det kan innebära.

– Vi sätter in de åtgärder vi behöver och vi tror att vi har kapacitet att klara situationen med varselhantering, och sedan även den utveckling som skulle kunna bli med uppsägningar, säger hon.

Främst berör varslen storstadsregionerna och hotell- och restaurangverksamheter. 75 procent av dem är fördelade på Stockholms län följt av tolv procent i Västra Götalands län.

Källa: Arbetsförmedlingen

Regeringen kom på måndagsmorgonen med en rad åtgärder riktade mot att stötta näringslivet. Det tror man på Arbetsförmedlingen kommer dämpa varselstormen framöver och även antalet varsel som leder till uppsägning.

Bland annat handlar det om system för korttidspermittering och uppskjutna skatteinbetalningar.

– Det är bra åtgärder för att få det här med varsel och uppsägningar att inte dra igång med allt vad det innebär. Vi ser positivt på det, säger Maria Mindhammar.

Samtidigt utesluter hon inte att stora varsel ändå läggs och beroende på hur situationen utvecklas kan det krävas prioriteringar i verksamheten. Myndigheten är redan pressad sedan tidigare i och med den stora omregleringen och kontorsbantningen som påbörjades i fjol.

– Läget är ansträngt, det kan vi inte sticka under stol med. Men vi har en bra dialog med tjänstemän på departementet och vi följer noga händelseutvecklingen.

Har Arbetsförmedlingen en krisberedskap för den här typen av situationer?

– Ja vi har pandemiplanering och vi har krisledning som jobbar med frågan just för att titta på vår kapacitet och hur vi ska kunna klara våra arbetsuppgifter.

Hur ser planen ut om läget förvärras?

– Jag kan inte riktigt gå in på det i detalj för vi har inte allting klart. Men det är att samla krafterna för det som betyder mest just då. Är det en del av vår verksamhet som är samhällsviktig, då är det där vi ska satsa resurser så att det fungerar, säger Maria Mindhammar.

Exempel på en sådan kritisk del av verksamheten är hanteringen av arbetssökande som vill ha ut a-kassa. De måste skrivas in i Arbetsförmedlingen först, och dröjer handläggningen så dröjer också utbetalningen.

– Då gäller det att vi samlar våra resurser så att kunderna kommer fram till oss och att vi fattar de besluten som måste fattas. Sedan får vi prioritera bort det som inte måste göras just nu.

Att ni skissar på det här nu, betyder det att ni inte haft någon plan innan?

– Nej vi har alltid haft en pandemiplan, det är bara att vi uppdaterar det nu och tittar på exakt hur vi ska formulera det i organisationen så att vi får effekt, säger Maria Mindhammar.

Läs även: Västsvensk besöksnäring tappar nästan alla inkomster

Läs även: Stort krispaket till svenska företag

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt