Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 23:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arbetsformedlingens-chef-far-inte-forlangt/

Ekonomi

Arbetsförmedlingens chef får inte förlängt

Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg. Foto: Nicklas Thegerström

Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg får inte nytt förtroende från regeringen när hans kontrakt löper ut nästa vår. Han skulle bara kunna få förlängt i tre år.

– Det behövs en chef som kan gå in i ett nytt sexårsförordnande, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Regeringen söker en ny generaldirektör till Arbetsförmedlingen. Mikael Sjöberg får inte fortsätta när hans anställning går ut i mars nästa år, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om. 

Tidigare har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson öppet kritiserat Sjöbergs planer på att stänga ungefär hälften av Arbetsförmedlingens kontor, men detta har inte påverkat beslutet, enligt ministern. 

– Nej. Det här är en position där man måste tåla kritik. Och det har Sjöberg klarat. Nu måste vi hitta en ny person som också klarar det.

– Han utnämndes av den borgerliga regeringen 2014 när Arbetsförmedlingen var mer eller mindre i kris. Han har drivit ett stort och viktigt reformarbete som gett en bättre fungerande myndighet.

– Nu står vi inför en ny sådan stor reform. Då behöver man en generaldirektör som kan gå in i ett nytt sexårsförordnande. Någon som kan vara driva det här mandatet, säger Ylva Johansson.

Mikael Sjöberg hade bara kunnat få förlängt i tre år.

Platsannonsen gick ut på onsdagen.

– Vi hoppas att vi får många kvalificerade sökande. Det är ett tufft jobb i medialt blåsväder. Det är en politiskt omdiskuterad verksamhet. Jag söker en person som har erfarenhet av och är bra på att leda förändringsarbete.

Samarbetspartierna C och L har inte haft några fingrar med i spelet, enligt Ylva Johansson.

– Nej, utnämningspolitiken är helt och hållet regeringens bord.

Mikael Sjöberg gör samma bedömning som Ylva Johansson. Den treåriga förlängning som skulle kunna bli aktuell i hans fall ger ett för kort perspektiv, menar han.

Inte heller han upplever att kritiken mot Arbetsförmedlingen ligger bakom.

– Nej, det tror jag inte. Det är inget jag har fått information om.

– Det är på många sätt tuffa beslut och processer. Det här är ett jobb där man måste orka. Man kan få kritik av sin arbetsgivare. Arbetsförmedlingen är ständigt i blickfånget, och just nu är det extremt utmanande. Men jag har inte upplevt att det har blandats in i diskussionen om mitt förordnande.

Sjöberg säger sig vara inställd på att jobba med full kraft fram till dess att hans förordnande går ut.

– Det handlar mycket om att hantera effekterna av budgeten och att förbereda den nya myndighet som januariavtalet beskriver.

– Men när jag slutar i mars måste någon komma in som bygger upp den nya myndigheten.

Han betonar att han inte är tröttkörd.

– Jag är fortfarande engagerad. Det är inte så att jag känner att jag kan slappna av, det är fullt fokus.

Du är inte sugen på att ändå bygga den nya myndigheten?

– På något sätt finns inte den möjligheten. Jag känner själv att om jag hade fått frågan hade tre år varit för kort perspektiv.

I slutet av maj stod det klart att Arbetsförmedlingen säger upp 1.800 anställda. 

Neddragningarna är en följd av uppgörelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna om att stora delar av förmedlingsarbetet ska flyttas över på privata företag.

Centerpartiets ledamot i arbetsmarknadsutskottet, Martin Ådahl, välkomnar att Mikael Sjöberg byts ut på Arbetsförmedlingen.

– Vi har varit väldigt tydliga med behovet av en ny ledning av Arbetsförmedlingen för att de ska fungera med reformen för de arbetslösa. Och då är det bra att Mikael Sjöberg själv kommit fram till den slutsatsen, säger han till nyhetsbyrån TT.

– Vi har ansett att det inte är lämpligt att han fortsätter när han i princip gjort tvärtom mot vad vi önskat med Arbetsförmedlingen i samband med reformen, säger Ådahl.

Läs även: Arbetsförmedlingen säger upp 1.800 anställda

Läs även: Arbetsförmedlare kritiska till uppsägningarna