Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arbetsformedlingens-generaldirektor-orolig-for-big-bang/

Ekonomi

Arbetsförmedlingens generaldirektör orolig för ”big bang”

Mikael Sjöberg generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Nicklas Thegerström

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ser det regeringsuppdrag som hans myndighet fick på torsdagen som ett startskott. Men han vet fortfarande inte om det blir en ”big bang”, så att all matchning av arbetssökande och arbetsgivare ska göras av fristående leverantörer redan den 1 januari 2021, utan möjligheter till försöksverksamheter.

Rätta artikel

Du kallar dagens besked från regeringen för ett startskott. Kommer det att hjälpa dig att genomföra förändringarna?

- Vi måste börja fatta en del beslut utan att vi är helt säkra på hur den nya myndigheten ska se ut. Samtidigt är det flera områden som inte är så kontroversiella, som att jag börjar bygga upp upphandlingsavdelningen till exempel.

Kommer Arbetsförmedlingen att kunna genomföra förändringarna successivt från 2020?

– Om vi inte får till någon pilotverksamhet och politikerna håller väldigt hårt på att allt ska ske 2021, då kan vi tvingas in i ett läge där vi måste handla upp allt det här nya på en och samma gång. Det blir som en big bang.

– Jag är övertygad om att i ett läge med en big bang, så kommer myndigheten att bli väldigt hårt kritiserad för bristerna. 

Många är oroliga för att det ska bli samma fusk och dåliga resultat av de fristående leverantörerna som det blev med de så kallade privata lotsarna tidigare. Kommer ersättningen att fungera?

– Vi börjar ju inte på noll här utan vi har redan börjat diskuterat med forskare om hur det ska gå till. Politikerna pratar om resultatbaserad ersättning. För alla partier är det en genuint viktig fråga och jag ser en stor enighet.

I regeringsuppdraget står att närvaron i hela landet ska säkerställas. Kommer ni att klara det om 130 kontor ska läggas ner?

- Vi kan inte mäta närvaron enbart genom att vi har ett kontor i varje kommun. Det hade vi inte förut heller. Vår närvaro är vår verksamhet. Vi måste kunna samverka med kommunerna, försäkringskassan och kriminalvården så att även om vi digitaliserar ännu mer så kommer det att finnas något för människor som inte kan använda datorer. 

Spelar inte avståndet någon roll?

- Det blir mycket diskussion om kontor, men lokaler är en fysisk plats där man är. Det är ju våra medarbetare och hur mycket pengar vi har att satsa som är viktiga för den arbetssökande.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bekräftade att varslen på 4.500 personer ligger kvar. Kommer det att bli så många som förlorar jobbet?

– De första fysiska uppsägningarna kommer den här veckan. Vi kanske kan klara oss med att säga upp något färre. 

Flera politiker har under den här tiden krävt att du ska sluta. Varför sitter du kvar? 

- Det är regeringen som tillsätter och förflyttar generaldirektörer. Men jag tycker att alla ska vara lite försiktiga med orden. 

Fungerar du bra ihop med de här politikerna?

– Jag tycker att jag har en ganska bra förmåga att samarbeta med människor. Längre fram i processen kanske vi måste ha en del avstämningar, men det känner jag mig inte orolig för. Jag har min relation med regeringen och departementet. 

Du sitter kvar?

- Jag har inga andra planer. Om du inte går hit varje morgon med en fullständig övertygelse att du kommer att gå hem som generaldirektör, så gör du inget bra jobb.