Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Arbetskraftsinvandring ger Sverige miljarder

Det råder stor brist på systemutvecklare i Sverige och en del av arbetskraftsinvandringen är ingenjörer som ska råda bot på det. Arkivbild.
Det råder stor brist på systemutvecklare i Sverige och en del av arbetskraftsinvandringen är ingenjörer som ska råda bot på det. Arkivbild. Foto: Bela Szandelszky/AP

Arbetskraftsinvandring till Sverige från länder utanför Europa bidrar med tio miljarder kronor årligen till svensk ekonomi.

Svenskt Näringsliv har låtit två ekonomer granska effekterna av arbetskraftsinvandringen.

Att invandrad arbetskraft bidrar till ekonomin är i sig inte förvånande – dessa människor kommer ju för att de har ett arbete som väntar i Sverige.

Ekonomerna Jonas Öhlin och Samuel Palmquist har dock, på Svenskt Näringslivs uppdrag, försökt sätta en siffra på vad dessa människor bidrar med.

Under 2015 invandrade drygt 13 000 människor till Sverige från länder utanför EU och EES-området i syfte att arbeta. Det handlar alltså inte om flyktingar.

Rapporten, Värdet av internationell kompetens, kommer fram till att dessa invandrare bidrog direkt med sitt arbete till bruttonationalprodukten (BNP) med 7,4 miljarder kronor. Dessutom bidrog de indirekt med tre miljarder genom de spridningseffekter invandrarnas arbete medför. Den konsumtion, till exempel, som invandrarna har leder till bland annat till fler jobb.

I snitt bidrar de alltså med 750 000 kronor per person och år till BNP – men skillnaden mellan grupperna är mycket stor. Här finns allt från avancerade systemutvecklare till bärplockare.

– Det är två helt olika grupper med olika inverkan på produktionen, konstaterar Samuel Palmquist.

Inom it finns det brister i Sverige som innebär att företag måste söka sig utomlands för att hitta rätt kompetens.

– Det finns ett behov av kvalificerad it-kompetens. Hittar man inte det nationellt betalar man mycket för att få in den, säger Palmquist.

Arbetskraftsinvandringen bidrar också med sammanlagt 4,2 miljarder kronor i direkt och indirekta skatter.

Den region som gynnas mest i landet av arbetskraftsinvandring är Stockholmsregionen. Av de drygt tio miljarderna hamnar sex i Storstockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.