Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

"Arbetslösa akademiker hamnar mellan stolarna"

DN:s artiklar om svårigheterna för nyutexaminerade akademiker att få kvalificerade jobb har väckt många reaktioner bland läsarna.

I måndags skrev DN om svårigheterna för nyutexaminerade akademiker att få kvalificerade jobb. DN:s granskning av vad som hänt med en klass systemvetare ett år efter examen visade att bara en av fem hade fått ett jobb han eller hon var utbildad för. Artiklarna har väckt många reaktioner bland läsarna.

Flera läsare har vittnat om den stenhårda konkurrensen om de få kvalificerade jobb som finns och om bristen på anpassad hjälp från arbetsförmedlingarna. Andra menar att den kraftiga expansionen av antalet högskoleplatser mest är ett cyniskt sätt för politikerna att hålla arbetslöshetssiffrorna i schack.

Här publicerar vi några av läsarnas reaktioner:

Varför lura unga människor att tro att de är akademiker?
Jag tycker att det är rent ut sagt enfaldigt att tro att halva befolkningen i just Sverige skulle vara så överbegåvad att en så stor del kan bedriva akademiska studier på så kallad högskolenivå och dessutom vid universiteten, såvida man inte kallar vilken utbildning som helst efter gymnasieskolan för högskoleutbildning.
Folkbildning och allmänbildning för alla är bra, men varför lura unga människor att tro att de är akademiker med högskole-examen efter att ha läst litet mediekunskap och andra lösligt hopsnickrade kurser vid högskolan i Visby.
Rent bedrägeri!
Göran

Man blir uppgiven och tappar motivationen
Tack så mycket för att ni på DN belyser detta problem. Själv är jag relativt nyutexaminerad systemvetare som efter ett halvårs underkvalificerat arbete fick ett "riktigt" systemvetarjobb. Det som är skrämmande är att jag är ett av de få undantagen. Vad händer med samhället om det fortsätter att utexamineras personer från olika högskolor och universitet som i slutändan aldrig kommer att få ett jobb som har med deras utbildning att göra?
Jag tvivlar skarpt att den samhällsekonomiska nyttan ökar av att akademiker går utan kvalificerat jobb.
Att inte få ett jobb inom området man pluggat till påverkar den psykiska hälsan. Från att vara en laddad, engagerad individ går man till att bli uppgiven och tappa motivationen. Om det gjordes undersökningar om nyutexaminerade personers psykiska välbefinnande och självförtroende är jag säker på att resultatet skulle bli skrämmande.
Som arbetslös akademiker hamnar man mellan stolarna. Arbetsförmedlingen vet inte hur de ska hantera denna grupp och kan inte bidra med resurser för att få ut akademikerna i arbetslivet.
Företagen vill inte anställa nyutexaminerade eftersom de saknar erfarenhet. Söker man jobb som kassörska för att kunna betala tillbaka sina studielån får man ett nej tack eftersom man är överkvalificerad. Vad som behövs är mer marknadsanpassade högskolutbildningar där personer får jobb efter sin examen. Inskaffa praktik på alla utbildningar och fråga näringslivet vad det är för kompetens som efterfrågas. Lär en grupp på arbetsförmedlingen mer om hur de ska kunna stötta akademiker.
Anna

Vi har själva skapat drömjobbet genom att starta eget
Vi är utbildade systemvetare men har i stället för att gå arbetslösa och extrajobba startat eget företag.
På detta sätt har vi själva skapat drömjobbet
I stället för att gå och vänta på att något annat ska hända. Visst kan det vara svårt att inte ständigt ha en fast inkomst men hellre det än jobba med något man inte är utbildad till.
Helena Granbom
Linda Garelius

Utbildning ett bekvämt sätt för staten dölja arbetslösheten
Jag är övertygad om att er exempelklass med systemvetare är representativ för många andra yrkesgrupper.
Statsmakten vill bara fortsätta att utbilda allt fler, det är ett bekvämt sätt att dölja arbetslösheten.
Efter en högskoleutbildning på fyra, fem år blir man i dag kanske taxichaufför. I statistiken framstår utbildningen då som lyckad eftersom den lett till jobb.
Björn

Att vara utexaminerad är ingen höjdare direkt
Det känns lite bittert, men sanningen verkar vara den att Sverige har en medveten arbetslöshet för att hålla lönerna nere. Jag kan bara se utifrån min egen sida, själv är jag kemiingenjör och har därefter nyligen disputerat inom organisk kemi.
Så har även fem av mina kolleger som disputerade förra året, vilka fortfarande inte lyckats att få någon anställning.
Det känns som att man är lurad då man investerar i utbildning och därefter inte ens kan få ett trist jobb. Att vara nyexaminerad är i dag ingen höjdare direkt.
Johnny

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.