Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Arbetslösa ska slippa meningslöst jobbsökande

En tuff tid väntar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
En tuff tid väntar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Lisa Mattisson

Den sargade Arbetsförmedlingen slickar sina sår och vässar klorna: Mer ska satsas på de nyarbetslösa. Arbetssökande ska inte tvingas söka jobb de inte är kvalificerade för. Arbetsgivarna ska inte längre dränkas i irrelevanta ansökningar.

Det lovar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Utmaningen är enorm. Arbetsförmedlingen måste reformeras i  grunden, samtidigt som förmedlingen ska hantera den ökade flyktingströmmen, införa 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa som innebär att de ska erbjudas jobb, praktik eller skola inom 90 dagar, samt medverka i  avvecklingen av Fas 3.

– Verksamheten möter varken de arbetssökandes eller arbetsgivarnas förväntningar, konstaterar Mikael Sjöberg, som tog över i våras sedan den förra generaldirektören Angeles Bermudez Svankvist tvingats lämna sin post.

Förtroendet för Arbetsförmedlingen har de senaste åren slagit nya bottenrekord.

Kritikerna har bland annat pekat på att uppdraget alltför snävt riktats mot utsatta grupper: ungdomar, äldre, nyanlända och långtids­arbetslösa, som tillsammans nu utgör 70 procent av de inskrivna. De som har stått närmare arbetsmarknaden har lämnats att klara sig själva.

Fokus har legat på övervakning och kontroll. Arbetsförmedlarna har tyngts av administration, och känt sig hämmade av snäva ramar och bristande lyhördhet uppifrån.

Men nu ska mer uppmärksamhet och stöd riktas också mot de grupper som nyligen har förlorat arbetet.

– Den som kanske inte behövt söka ett nytt jobb på tiotals år kan behöva mer kunskap om hur det går till i dag, och vad man ska tänka på vid en anställningsintervju, säger Mikael Sjöberg.

Förra året rekryterade bara 48 procent av Svenskt Näringslivs medlems­företag via Arbetsförmedlingen, trots att det är gratis.

Hur ska ni få fler arbetsgivare att anmäla sina vakanser, även jobb på lite högre nivå, till Arbetsförmedlingen?

– För att minska antalet irrelevanta ansökningar som stjäl tid av alla inblandade parter har jag avskaffat den regel som krävde att varje arbetsförmedlare i varje möte med en arbetssökande skulle överlämna ett antal jobbförslag, säger Mikael Sjöberg.

– Det där resulterade i att vissa av medarbetarna bara tog ut tjugo jobb ur systemet, ibland utan någon matchning alls. Men individen kände sig tvungen att söka alla, efter­som sökverksamheten kontrollerades.

Hur ska ni styra om jobbsökandet mot mer kvalitet än kvantitet?

– Vi tittar på det, tillsammans med andra berörda myndigheter. Men det är en balansgång. Vi ska fortsätta att vara pådrivande, men mer coachande och stödjande.

Den arbetssökandes första möte med en förmedlare ska bli bättre och mer inriktat på individen, särskilt när förmedlingen blivit färdig med sina nya IT-system, lovar Mikael Sjöberg.

– Där får vi möjlighet att känna av vem som behöver mer stöd i form av fler fysiska möten, och vilka som kan klara sig själva tillräckligt väl med e-tjänster.

Hur ska ni lyckas göra Arbetsförmedlingen mer attraktiv för arbetsgivarna?

– Vi måste helt enkelt träffa och prata mer med arbetsgivarna. Genom närmare kontakter och dialog kan vi ibland också upptäcka nya rekryteringsbehov i företagen.

För att skapa utrymme för mer arbetsgivarkontakter läggs 100 av 320 kontor ned, ett trettiotal redan till årsskiftet. Målet är att de flesta trots allt inte ska ha mer än en timmes resa.

Detaljstyrningen ska minskas, och förmedlingarna ska ha mer utrymme för lokala initiativ, till exempel kring utbildningar.

– Arbetsförmedlaren ska ha en så bred åtgärdspalett som möjligt.

– Det är också viktigt att vi vänder oss mer utåt det lokala samhället, och deltar i samarbeten mellan företag, fack och kommuner kring tillväxt och efter stora uppsägningar. Då måste förmedlarna känna att de har mandat att agera.

Fakta.

Ålder: 47 år.

Familj: Gift, en dotter och en son.

Gör: Generaldirektör för Arbetsförmedlingen sedan 17 mars 2014. Fick jobbet bland 48 sökande. Tidigare generaldirektör för Arbetsmiljöverket 2007–2014, och chef för Arbetslivsinstitutet 2005–2007. Dessförinnan arbete i regeringskansliet som sakkunnig 1994–1996, och statssekreterare 1996–2005. Tvåårig fordonslinje på gymnasiet, 1985–1996 arbete på Whirlpool i  Norrköping, fackligt och politiskt arbete för Socialdemokraterna i  Norrköping.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.