Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Arbetslösa varnas felaktigt

Närmare hälften av alla arbetssökande med aktivitetsstöd har felaktigt fått brev om att de missat kontakta Arbetsförmedlingen. Därför har de riskerat förlora sin ersättning, rapporterar SVT.

– Efter varje kontakt bokas datum för nästa gång. Missar handläggare att notera detta genereras automatiskt meddelanden om utredning. De arbetssökande har under de senaste månaderna felaktigt fått besked om att de uteblivit fast att det är vi som missat att registrera det eller att kunderna haft giltigt förfall, säger Göran Ågren som är projektledare för Arbetsförmedlingens nya rapporteringssystem.

Uppemot 170.000 personer omfattas av de nya reglerna om aktivitetsstöd som infördes den 1 mars. Ett av de skärpta villkoren är att de sökande ska möta eller på andra sätt ha kontakt sina respektive handläggare en gång i månaden, men här har det blivit fel.

– När det gäller meddelanden om uteblivet besök så har vi nu i början sett att det är ungefär 40 procent som är felaktiga, det vill säga de har antingen varit på besöket eller haft ett giltigt skäl till varför de inte kunnat komma, som de anmält, säger Göran Åhman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.