Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Arbetslöshet oroar allt fler i världen

Arbetslöshet är det snabbast växande bekymret i världen, visar en omfattande BBC-studie. Högst på listan över ämnen folk grubblar på ligger dock fortfarande korruption och fattigdom, medan klimatfrågan har halkat ner i nästan alla undersökta länder.

Sedan ett par år undersöker BBC i samarbete med opinionsinstitutet Globescan vad människor över hela världen diskuterat med vänner och familj den senaste månaden. I årets mätning märks framför allt en förändring: Arbetslösheten har seglat upp som ett av de huvudsakliga samtalsämnena.

Bland de 11.000 människor i 23 länder som tillfrågats svarar 18 procent att de talat om arbetslöshet. Det är en sex gånger högre andel än 2009.

Det land där flest oroar sig för arbetslöshet är Spanien med sin ungdomsarbetslöshet på 40 procent. Även i Mexiko, Nigeria och Turkiet ligger frågan högt. Men andelen som nämner arbetslösheten har stigit i alla de undersökta länderna.

De största samtalsämnena är dock korruption och fattigdom – desamma som toppade den första undersökningen 2009.

Ämnet prisökningar delar tredjeplatsen med arbetslösheten. I en grupp medelinkomstländer, bland dem Kina, Ryssland och Filippinerna, hamnar detta högst på listan.

Skillnaderna är stora mellan rika och fattiga länder. Korruption toppar i exempelvis Indien, Indonesien och Peru, men i Frankrike, USA och Japan anses det lite fjärran och långsiktiga ämnet tillståndet i världsekonomin vara det viktigaste samtalsämnet.

Ett annat långsiktigt och globalt ämne är klimatet. Även det uppmärksammas mest i rika länder, men det har nästan överallt tappat placeringar på listan över vad folk talar om. Förra året låg det i topp i tio länder, men i år är det bara i Tyskland och Storbritannien klimatförändringarna är det mest diskuterade ämnet.

I Latinamerika ligger brott och våld högt som samtalsämne. Det toppar i exempelvis Mexiko och Brasilien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.