Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Arbetslösheten bland ungdomar rekordhög

Daniel Karlsson, 23 år, är arbetslös och lever på a-kassa. Snart måste han hitta ett jobb för a-kassan upphör om två månader.
Daniel Karlsson, 23 år, är arbetslös och lever på a-kassa. Snart måste han hitta ett jobb för a-kassan upphör om två månader. Foto: Magnus Hallgren
De arbetslösa unga har inte varit så många i mars månad någon gång under 2000-talet. Det visar DN:s genomgång av de senaste årens statistik. Ams satsningar på arbetslösa ungdomar får inte antalet att sjunka.

I mars var närmare 38.000 ungdomar öppet arbetslösa och 24.000 var sysselsatta i program av olika slag, som praktik eller utbildning. Dessutom finns det ungefär 26.000 ungdomar inskrivna vid arbetsförmedlingen, som antingen är timanställda eller har tillfälligt arbete.

Utöver dem som syns i statistiken finns dessutom en grupp som inte ens kontaktat arbetsförmedlingen och andra som studerar vidare medan de väntar på att chansen till ett jobb ska dyka upp.

Jämfört med förra månaden har arbetslösheten sjunkit bland de unga, men det är en klen tröst när siffrorna fortfarande är högre än för ett år sedan.

Arbetsgivarna står inte precis i kö. Det ligger ungdomarna i fatet att de saknar erfarenhet, och när arbetsmarknaden väl vänder uppåt blir det inte heller ungdomarna som är de första som får jobb av samma skäl, säger Sandro Scocco, som är Ams-direktör med ansvar för analys och utvärdering.

Och eftersom vi inte ser någon omedelbar förbättring måste vi gå in med fler åtgärder.
På hösten 2003 fick Ams i uppdrag att halvera antalet långtidsarbetslösa ungdomar. Det lyckades med råge tack vare att fler fick plats i olika program. Därmed försvann de tillfälligt ur den öppna arbetslösheten och räknas inte längre som långtidsarbetslösa.

Det är inget vi skäms för. När det inte finns några jobb är det viktigt att ändå få kontakt med arbetsgivare genom till exempel anställningsstöd och praktik. På det viset kan de träffa flera olika arbetsgivare och skapa nätverk och kontakter samtidigt som de också skaffar sig erfarenhet.´

Nu är i och för sig Ams uppgift inte att skapa jobb utan att förmedla dem som finns och att bidra till att de sökande har de kunskaper som arbetsgivarna vill ha.

Vi hoppas att konjunkturen på arbetsmarknaden börjar vända uppåt under andra halvåret. Då är det vår uppgift att se till att det finns så många arbetsföra som möjligt, säger Sandro Scocco.

Det är viktigt att ungdomar får jobb när de slutar skolan. Den som går rakt ut i arbetslöshet löper mycket större risk att bli arbetslös också de närmaste åren. En studie från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, visar att riskerna är större ännu efter tio år.

Vid en internationell jämförelse hamnar Sverige strax över genomsnittet för de gamla EU-länderna där bara Frankrike, Spanien och Finland har en högre ungdomsarbetslöshet, enligt statistikbyrån Eurostats sätt att räkna.

Arbetslösheten i siffror

Arbetsmarknaden visar inga tecken på återhämtning. Ams siffror för mars är dyster läsning. Minskningen i öppen arbetslöshet överskuggas av en kraftig ökning av deltagare i olika program.

231.000 personer, motsvarande 5,3 procent av arbetskraften, var inskrivna som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar i slutet av mars månad. Det är en minskning med 3.000 personer jämfört med mars 2004.

131.000 personer, eller närmare 3,0 procent av arbetskraften deltog i arbetsmarknadsprogrammen. Detta är en ökning med 31.000 personer jämfört med samma tidpunkt förra året.

9318 personer omfattades av varsel. Det är en ökning med nästan 3.000 jämfört med mars 2004. Orsaken till ökningen var i huvudsak försvarsbeslutet om nedläggning av ett antal förband.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.