Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 22:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arbetslosheten-kvar-over-atta-procent/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Arbetslösheten kvar över åtta procent

Trots att nästan 60 000 fler personer var i arbete i mars, jämfört med ett år sedan, ligger arbetslösheten kvar på över åtta procent. Förklaringen är att arbetskraften ökar och ligger nu på över 5,1 miljoner personer.

Statistiska centralbyråns (SCB) Arbetskraftundersökning (AKU) för mars månad visar på små skillnader jämfört med samma månad i fjol. Antalet sysselsatta i åldern 15-74 år var 4 701 000, en ökning med 58 000 personer jämfört med mars 2013. Det innebär att sysselsättningsgraden, andelen sysselsatta i dessa åldersgrupper, steg från 65 till 65,4 procent.

Antalet anställda ökade med 74 000 personer till 4,2 miljoner. Av dessa var dock 64 000 tidsbegränsat anställda, som vikariat, provanställningar, projektanställningar och liknande,

Antalet arbetslösa uppgick till 440 000, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,6 procent. I fjol var den 8,8 procent. Rensar man statistiken för säsongsvariationer–påsken inföll i mars i fjol och i april i år–stannade arbetslösheten på 418 000 personer, eller 8,1 procent av arbetskraften.

Arbetslösheten är som störst bland ungdomarna, 15-24 år, där den låg i mars på 23,2 procent, säsongsrensat. Här finns dock många ungdomar i utbildning medräknade.

Sammanlagt arbetade de sysselsatta 158,3 miljoner timmar under mars, en ökning med 9,6 miljoner, jämfört med mars i fjol. Säsongsrensat innebär det en ökning med 4 procent.

AKU mäter också det så kallade outnyttjade arbetskraftsutbudet. Det är alla arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande (de som velat och kunnat arbeta, men inte sökt arbete under mätperioden). I genomsnitt motsvarade detta utbud 20,4 miljoner arbetstimmar i veckan, vilket motsvarar 510 000 heltidsarbeten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.