Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arenadramat-i-goteborg-fortsatter-alliansen-hoppas-vinna-i-fullmaktige/

Ekonomi

Arenadramat i Göteborg fortsätter – majoritet bordlade frågan på nytt

Så här tänker sig konceptet ”Plats för Göteborg” hur arenaområdet skulle kunna exploateras. Detta förslag liknar mycket den idé som Socialdemokraterna och Demokraterna ville att kommunstyrelsen skulle besluta om att inrikta sig emot i dag. Men ärendet bordlades ännu en gång.
Så här tänker sig konceptet ”Plats för Göteborg” hur arenaområdet skulle kunna exploateras. Detta förslag liknar mycket den idé som Socialdemokraterna och Demokraterna ville att kommunstyrelsen skulle besluta om att inrikta sig emot i dag. Men ärendet bordlades ännu en gång. Foto: Plats för Göteborg

Vänsterpartiet i Göteborg begärde vid onsdagens kommunstyrelsemöte i Göteborg att beslutet i den stora arenafrågan skjuts upp på nytt, och det vann stöd. Socialdemokraterna och Demokraternas önskan om ett avgörande fick inte stöd.

Beslutet att återigen bordlägga den segdragna frågan om vad som ska hända med Scandinavium, Valhallabadet och andra arenor fattades med stöd av V, MP och hela Alliansen. 

Som skäl för att föreslå bordläggning angav Vänsterpartiet, enligt uppgifter till DN, att man väntar på att andra ska komma till dem, att vissa partier redan gjort det och att man inte riktigt har landat i vilka kompromisser det kan leda till. Vänsterpartiet har uppgett att de behöver ytterligare någon vecka på sig för att landa ett ställningstagande. 

Socialdemokraterna och Demokraterna har tidigare yrkat på att helt byta spår jämfört med det utredningsförslag som lagts på politikernas bord för ett halvår sedan. S och D vill inte ha det tänkta 80.000 kvadratmeter stora handelscentret och önskar i stället fokusera finansieringen genom många bostäder längs med Mölndalsån. SD hade redan meddelat att de stödjer förslaget.

Alliansen, ledd av Axel Josefson (M), hade som ingång att föreslå att man endast antecknar att tjänstemännens utredning är avslutad och lägga den till handlingarna för att låta frågan vila ytterligare.

– Det är oansvarigt att driva fram ett beslut i en sådan här stor och långsiktig fråga utan en bred samsyn, har varit Axel Josefsons argument gentemot S-D-förslaget, som han i sak inte har velat kommentera.

Men en nyckelposition i det politiska dramat hade därmed de rödgröna partierna.  Och Vänsterpartiets Daniel Bernmar valde alltså att begära att frågan på nytt bordläggs för fortsatta samtal. V motsätter sig precis som S och D tanken på ett stort handelscentrum, men har velat få garantier för att ägande och drift av idrottsanläggningarna ska vara kvar hos kommunen. 

Frågan ska nu upp igen 26 februari.

– Ja, jag tror att vi kommer till beslut då, svarade Daniel Bernmar på direkt fråga efter sammanträdet. 

Noterbart i sammanhanget är att Alliansen nyss har valt att ansluta sig till ett V-MP-Fi-förslag om hur den lokala demokratin ska säkras när stadsdelsnämnderna försvinner. ”Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har fått med en majoritet av partierna i Göteborg att storsatsa på närdemokrati (...). Demokraterna och Socialdemokraterna saknar helt demokratifrågan i sitt förslag”, skrev de i ett pressmeddelande på tisdagen.

Läs alla artiklar om arenaområdets framtid