Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Årets julklapp är robotdammsugaren

Foto: Janerik Henriksson/TT

Robotdammsugaren är årets julklapp 2015, enligt HUI Research. Branschorganisationen har gjort det till en tradition sedan 1988 då bakmaskinen korades.

HUI Research (tidigare Handelns utredningsinstitut) utgår från tre kriterier när årets julklapp ska utses. Den ska vara ny eller aktuell, säljas i stort antal exemplar och representera tiden vi lever i. Man talar inte om vilka konkurrenterna är.

Många hade trott att 2015 års julklapp skulle bli en gåva till bättre behövande. Hjälporganisationen Sverige för UNHCR lät opinionsföretaget TNS-Sifo genomföra en undersökning som visade att hela 42 procent ville att just en gåva till människor på flykt skulle bli årets julklapp.

– Vi tror att många i år kommer att välja att ge en gåva till människor på flykt. Kanske ger man en gåva i stället för en hushållsmaskin eller annan pryl, eller så väljer man både och, säger Anna-Karin Moden, kommunikationschef på Sverige för UNHCR.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.