Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 21:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arets-julklapp-hemstickade-plagget/

EKONOMI

Årets julklapp: hemstickade plagget

Årets julklapp motiveras av de dystra tiderna, kriget, inflationen och energikrisen.

– Vi kommer att behöva de värmande tröjorna i vinter, säger Emma Hernell på HUI Research.

Julklappen som ska spegla samhällstrender i år är inte inköpt utan hemmafixad – det hemstickade plagget. Den ska representera värme och omtanke.

Det är de kalla vindarna som blåser i samband med kriget i Ukraina, och en sticktrend online som lett HUI Research att utse det hemstickade plagget till årets julklapp.

Till motiveringen läggs höjda energipriser, skenande inflation, stigande räntor och dyrare mat – svenskarna letar kampanjvaror och sänker värmen hemma.

— Vi kommer att behöva de här värmande tröjorna i vinter, säger Emma Hernell, på HUI Research till TT.

I år syns dessutom ett nyväckt intresse för hantverk, enligt Emma Hernell, och framför allt bland unga människor.

”Stickad grafitti”, så kallad yarnbombing, syns i storstäderna och hantverksinspiratörer får stor uppmärksamhet på sociala medier.

Hashtagen ”knittok” har nästan 400 miljoner visningar på videoplattformen Tiktok.

I en tid av bildlig och bokstavlig kyla, som följd av oroligheter i världen representerar Årets Julklapp 2022 en varm kram i produktform att ge till sina nära och kära.

Förra året utsågs evenemangsbiljetten till årets julklapp, en reaktion på att det värsta med pandemin var över, 2020 var det stormköket – då rådde en utetrend på grund av alla restriktioner.

Enligt HUI Research, som utser årets julklapp, ska det vara en analys av rådande samhällstrender och konsumentbeteenden.

Samtidigt gör man en prognos för årets julhandel. Årets julklapp har utsetts sedan 1991.

Från början var det ett sätt att skapa uppmärksamhet för prognosen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt