Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Årets kock 2014: Filip Fastén

02:09. Filip Fastén lagade till skreirygg med krispiga fjäll och helstekt anka efter eget huvud. Det slutade med att den 24-årige kocken från Stockholm vann tävlingen Årets kock 2014.

Filip Fastén är Årets kock 2014. Han knep förstaplatsen med en fiskrätt – skreirygg med krispiga fjäll – och en fågelanrättning –  helstekt anka. Guldmedaljören skrek ut sin glädje när han på fredagseftermiddagen fick ta emot medaljen ur prins Carl Philips hand.

Juryns motivering för guldmedaljen lyder: ”Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.”

Filip Fastén är 24 år och jobbar till vardags på Restaurant Frantzén i Stockholm. Hans fiskrätt bestod av: skreirygg, krispiga fjäll och granrökt huvud, pilgrimsmusslor bakade i sitt eget skal med rotselleribrandade, bränd stuvad grönkål, granolja, matcha.te och syrade endiver.

Fasténs anka bestod av helstekt anka, kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistaschnötter, potatiscannelloni smaksatt med miso samt fylld och krispig lättrökt lök.

 

Dagens tävling bestod av två delar, förutom att laga en huvudrätt med lyxtorsken skrei och pilgrimsmusslor i skal skulle de tävlande också göra en fri tolkning av den klassiska rätten ”helstekt anka med apelsinsås”. Ankan skulle trancheras, skäras upp, inför juryn och serveras med tre tillbehör, på potatis, spetskål och lök.

– Vi valde detta tävlingsmoment eftersom det är utmanande – att tranchera anka gör inte ens vi i juryn så ofta – samtidigt som vi vårdar den traditionella matlagningen, säger Fredrik Eriksson, juryns ordförande.

– Svårigheten var framför allt att få skinnet på ankan krispigt och att hitta fräschören på tillbehören. Sedan skulle jag personligen, precis som tidigare år, önska att det var lite mer grönsaker på tallrikarna. Det är ju en trend som har slagit igenom på krogen och det vore kul att se det även i Årets kockrätterna.

Stockholm Water Front myllrade av Sveriges kockelit och andra matglada hela fredagen, parallellt med tävlingen hölls seminarier, demonstrationer och provsmakningar. Enligt ett strängt tidsschema (tidsöverdrag innebär minuspoäng) skickade kockarna ut sina rätter under jubel från publiken. De sex finalisterna hade själva fått välja vilken låt som skulle spelas när deras rätter bars fram till juryn, bestående av svenska och utländska stjärnkockar – och prinsen.

Flera av de tävlande har varit med i tävlingen flera gånger tidigare, och startfältet var enligt flera bedömare mycket jämnt.

Men när de 168 rätterna – de sex tävlande lagade 14 portioner vardera av sina två rätter – till slut var uppätna och provsmakade var juryn enig: Filip Fastén.

Årets kock

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock 2014 och får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.

Tävlingen startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman.

I juryn sitter Sveriges främsta kockar, ledande politiker, representanter från matbranschen samt inbjudna internationella kockar.

De två rätterna bedöms utifrån smak och presentation, och en metodjury tittar även på bland annat hygien och handlag. Trancheringsmomentet bedömdes av en särskild trancheringsdomare. Blir man inte klar med sin rätt på utsatt tid sker poängavdrag.

Årets final hålls (liksom förra året) i kongresshallen Stockholm Waterfront i Stockholm.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.