Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Arga snickarens bästa renoveringstips

Anders Öfvergård ger sina bästa tips till den som ska renovera i sommar.
Anders Öfvergård ger sina bästa tips till den som ska renovera i sommar. Other: Foto: TT

Överskatta inte din egen förmåga, planera ditt byggande och förvandla inte semestern till ett arbetsläger. Det är några av Anders Öfvergårds bästa tips till den som ska renovera i sommar.

Anders Öfvergård är mer känd som ”Arga snickaren”. I programmet med samma namn reser han runt i Sverige och hjälper personer som har misslyckat med ombyggnadsprojekt i sina hem. Nu tipsar han DN:s läsare om hur man gör för att undvika missöden i samband med renovering i sommar.

– Det vanligaste misstaget är att många tror för mycket om sig själva. Det är till exempel väldigt lätt att tro att man ska hinna med mer än vad man gör. Om du räknar med att något ska ta en vecka kan jag nästan lova att det tar minst två veckor, säger han.

För att kunna uppskatta omfattningen av ett projekt tipsar Anders Öfvergård om att till exempel ställa frågor till anställda på en brädgård.

En annan sak som är av yttersta vikt är enligt Anders Öfvergård att värna om familjefriden.

– Semestern får inte bli ett arbetsläger. Bestäm hur mycket tid på dagen som ska läggas på renoveringen och arbeta bara under den tiden. Det måste finnas tid till att göra andra saker också, säger han.

Det är också bra att se till att projektet man börjar på blir färdigt.

– Om du ska bli tillfredställd med ditt arbete måste du bygga klart. Många nöjer sig när altanen är klar men man kanske väntar med att bygga en trappa upp och ett staket runt. Om det man börjar på bara blir halvfärdigt uteblir kicken.

Vad är det största misstaget man gör när man renoverar själv?

– Det är att inte ta tag i de problem man stöter på. Dyker det till exempel upp en elkabel eller ett vattenrör på en oväntad plats tar man inte reda på vad man ska göra med dem. Istället fortsätter man att renovera på en annan plats.

Finns det saker man ska undvika att renovera om man inte är van?

– El och vatten ska man inte ge sig på. El får man inte hantera själv och om arbetar med vatten kan det leda till både läckor och mögel.

Anders Öfvergård tycket också att man ska inse sin egen begåvning och inte ta sig an för stora projekt.

– Man kan börja med enkla saker som att sätta upp hyllor och se om man tycker det är kul.

Agna snickarens bästa tips:

1. Tro inte för mycket om dig själv. Många gör misstaget att tro att de ska hinna med mer än vad de gör. Fråga personalen på en brädgård hur lång tid de tror att projektet kommer att ta. Räkna med att all renovering drar ut på tiden.

2. Undvik att förvandla semestern till ett arbetsläger. Bestäm hur länge du ska renovera varje dag och håll dig till de tiderna.

3. Bygg klart. Om projektet bara är halvfärdigt får du aldrig den där kicken man kan få när något är färdigt.

4. Lös problemen när du ser dem. Det största misstagen många gör är att undvika problem som dyker upp och i stället fortsätta någon annanstans.

5. Undvik att renovera saker som har med el och vatten att göra.

6. Börja enkelt. Är du ovan att renovera kan det vara bra att börja med lätta projekt, till exempel att sätta upp hyllor.

7. Våga fråga. Fråga experter i byggbutiken om hur du ska göra och våga fortsätta fråga tills du förstår.

8. Svälj din stolthet. Om du känner dig säkrare på att renovera än din partner är det bästa att svälja din stolthet och att låta partnern vara delaktig och ansvarig för egna projekt. Det är roligast att renovera tillsammans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.