Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/argentinas-borsras-ett-av-historiens-storsta/

Ekonomi

Argentinas börsras ett av historiens största

Alberto Fernández efter söndagens primärval. Foto: Sebastian Pani/AP

Valutan störtdök och börskurserna rasade sedan söndagens primärval i Argentina pekar på att utmanaren Alberto Fernández kan vinna höstens presidentval i Argentina.

S&P Merval tappade mer än under krisen 2002.

DN Text

Buenos Aires-börsens S&P Merval tappade 48 procent efter valet, rapporterar Bloomberg. Det är det näst största tappet under en dag för något av de 94 index som nyhetsbyrån följt sedan 1950. Endast Sri Lankas krasch med 60 procent 1989 är värre, då landet härjades av inbördeskrig.

Argentinas peso tappade över 15 procent efter att tidvis legat på minus 30 procent mot dollarn.

Söndagens primärval blev ett svidande nederlag för president Mauricio Macri. Hans sida fick drygt 33 procent mot över 47 procent för utmanaren Alberto Fernández koalition.

Macri säger vid en presskonferens att han fortfarande är säker på att vinna presidentvalet i oktober och att han instruerat regeringen att vidta åtgärder för att ”värna Argentina”.

Primärvalet ses främst som en fingervisning om vem som kommer att vinna presidentvalet. Att peronisten Fernández segermarginal blev större än väntat väckte farhågor för ett återvändande till den ekonomiska politik med en hög grad av statlig intervention som präglade Argentina under president Cristina Kirchner. Hon kandiderar tillsammans med Fernández som hans vicepresidentkandidat.

Alberto Fernández går till val på välfärdssatsningar som höjda löner och fria läkemedel för äldre. Han vill också omförhandla det nödlån på 57 miljarder dollar som i fjol säkrades från Internationella valutafonden (IMF).

Macri ses som ansvarig för den senaste tidens hårda åtstramningspolitik, en konsekvens av IMF:s villkor. Han vann valet 2015 efter löften om att gjuta liv i Argentinas stapplande ekonomi med marknadsliberala reformer. Resultatet är magert och Argentina befinner sig fortfarande i recession med en inflation på 55 procent.