Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/arn-ger-man-ratt-i-bingolottobrak-lotten-gav-50000-kronorsvinst/

Ekonomi

ARN ger man rätt i Bingolottobråk – lotten gav 50.000-kronorsvinst

Man får rätt av ARN i bråk om Bingolottos Julkalender. Foto: Roger Lundsten/Aftonbladet/TT

En man får rätt i en tvist om huruvida bingolotten han köpte innebar en 50.000-kronorsvinst eller ej.

Allmänna reklamationsnämnden anser att avtalsinnehållet på lotten varit otydligt och rekommenderar därför Folkspel att betala mannen pengarna, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

I centrum för tvisten står en Bingolottos Julkalender, som mannen köpte i november förra året.

Kalendern är inspirerad av Bingolottos spelmoment Färgfemman och består av 25 luckor, varav de två sista var sammanbundna med ett band. Båda dessa luckor hade nummer 24 och på bandet stod det ”Dubbel vinstchans!”.

När mannen skrapat de två luckorna visade det sig att han, om han lade ihop innehållet i dem, fått tre likadana symboler om 50.000 kronor. På lottens framsida står det ”3 lika i samma skrapfält ger vinst”, och mannen tolkade det som att han vunnit.

Folkspel Ideell Förening, som är ansvariga för spelet, gjorde dock en annan bedömning. De menade att de två luckorna tillhör olika skrapfält, och att innehållet i dem alltså inte innebär vinst.

Nu har Allmänna reklamationsnämnden fattat beslut i frågan. Enligt dem är avtalsinnehållet på lotten otydligt, samtidigt som de två sammanbundna rutorna kan uppfattas som ett enda skrapfält.

”Om innebörden av ett avtalsvillkor som inte har varit föremål för individuell förhandling är oklar, ska vid en tvist mellan en näringsidkare och en konsument villkoret tolkas till konsumentens förmån” skriver de i beslutet.

Beslutet innebär att Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar Folkspel att betala 50.000 kronor till mannen som köpte lotten.