Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/asiatiskt-borsfall-och-valutaturbulens-efter-fortsatt-tulloro/

Ekonomi

Asiatiskt börsfall efter fortsatt tulloro

Det var oroligt på de asiatiska börserna på måndagen. Bild från förra veckans handel på börsen i den kinesiska staden Huaibei. Foto: Zhengyi Xie

De senaste turerna i handelskriget mellan USA och Kina skakar världens börsmarknader.

Tokyos Nikkei 225-index föll 2,2 procent och det bredare Topix-index backade 1,6 procent samtidigt som yenen steg mot USA-dollarn.

TT Text

– Riskerna på nedsidan ökar både för den globala ekonomin och marknaden, säger Mark Haefele, global investeringschef på UBS.

Yenen stiger mot USA-dollarn och är nu på sin högsta nivå mot dollarn sedan november 2016. Då försvagades den amerikanska valutan inför att den tillträdande presidenten Donald Trump skulle presentera sin blivande finansiella politik.

Handelskriget och nya våldsamma protester får Hongkongs Hang Seng-index att rasa nära tre procent.

Shanghais kompositindex tappar 1,2 procent. Taiwans Weighted index föll 1,7 procent. Seoulbörsens Kospi-index backade 1,6 procent.

Under de senaste dagarna har USA och Kina fortsatt att komma med utspel om höjda tullar mot varandra, och USA:s president Donald Trump har manat amerikanska företag att lämna Kina.

Den kinesiska yuanen föll under måndagens tidiga handel till den lägsta nivån mot USA-dollarn sedan 2008. När yuanen sjunker blir den kinesiska exporten billigare och det kompenserar till viss del de nya amerikanska tullarna.

Kinas vice premiärminister Liu He säger att landet är villigt att lösa den pågående handelskonflikten med USA genom lugna förhandlingar, rapporterar en regeringstrogen dagstidning i staden Chongqing.

Liu, som är den som sköter handelssamtalen för Kinas räkning, säger att han starkt motsätter sig den senaste tidens eskalering av konflikten.

Så sent som i förra veckan aviserade USA ytterligare tullar på kinesiska varor.

Läs mer: Därför ”beordrar” Donald Trump företag att lämna Kina