Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/asiens-borser-rasar-efter-iranskt-anfall/

Ekonomi

Dyrare guld och olja efter attackerna – kurserna sjunker i Stockholm

Foto: Behrouz Mehri/AFP

Stigande oljepriser, dyrare guld och oro på börserna. De iranska raketattackerna mot de amerikanska militärbaserna fick flera följder på de finansiella marknaderna.

Stockholmsbörsen backade knappt en procent i öppningen.

TT-DN Text

Kurserna på Stockholmsbörsen sjönk i inledningen på onsdagen. Detta efter oro på de asiatiska börserna efter Irans raketattacker mot amerikanska militärbaser i Irak.

Nedgången var dock måttlig för de svenska bolagen. Det breda omxspi-index var nere 0,9 procent efter några minuters handel.

Tidigare på morgonen backade flera asiatiska börser som en följd av raketattackerna. Nikkei 225-index sjönk 2,4 procent under de första timmarnas handel. Det bredare Topixinidex sjönk 2,2 procent.

Även Hongkongs Hang Seng föll, om än inte lika dramatiskt. Under förmiddagen hade kursen sjunkit med 1,3 procent. I Fastlandskina höll sig Shanghais och Shenzhens kompositindex på omkring minus 0,4 procent.

Senare återhämtade sig Asienbörserna delar av det initiala fallet och Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde 1,6 procent ner.

I övrigt var nedgångarna något mindre. Taiwanbörsen sjönk 0,5 procent, Seoulbörsen hade strax före stängning sjunkit med 1,1 procent.

I Kina ligger Shanghais kompositindex på minus 1,3 procent vid 8-tiden svensk tid medan Hongkongs Hang Seng har backat med 1,1 procent.

I stället sökte sig handlarna till säkrare investeringar i form av bland annat guld. Priset på guld steg med runt två procent och gick tillfälligtvis över 1.600 US-dollar per uns, den högsta noteringen sedan mars 2013.

Även priset på olja steg kraftigt. Priset på ett fat råolja steg 2,7 procent, till 70,10 dollar, den högsta noteringen sedan september i fjol, men även oljan föll senare tillbaka till runt 69 dollar fatet (kvaliteten brent) på onsdagsmorgonen.

Risken finns att bensinen blir dyrare vid macken. Under tisdagen höjde drivmedelskedjorna priset med tio öre per liter på både diesel och bensin.