Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Assa Abloy rasade efter rapport

Dystra kommentarer om Kina och andra tillväxtmarknader skapade oro på börsen när låsjätten Assa Abloy lade fram sin bokslutsrapport.

Det är prisraset på olja och andra råvaror som har lett till en försvagad efterfrågan i flera tillväxtländer, där kunderna har svårt att hitta finansiering till större projekt, enligt Assa Abloys vd Johan Molin.

– De har ont om pengar, på grund av att de inte får betalt för sina råvaror längre, säger Molin till TT.

Utöver detta har bolaget beslutat att sätta av en kvarts miljard för befarade kreditförluster i Kina, där försäljningen fortsätter att minska av andra skäl än råvaruraset.

– Vi gjorde också en kundreservering i Ryssland. Det är besvärliga marknader som i varje fall tillfälligt har det väldigt tungt. Det är många kunder som förmodligen är på väg att gå i konkurs, och då kan man inte sitta och hoppas på att få betalt, säger Johan Molin.

Assa Abloys strategi att fortsätta expandera på tillväxtmarknaderna ligger dock fast:

– Du har en kraftig befolkningstillväxt, du har en tillväxt i rikedom. De söker mer och mer säkerhet och trygghet, och det är det vi står för.

Beskedet att utdelningen höjs mer än väntat, till 2:65 kronor per aktie, kunde inte hindra aktien från att falla tungt sedan rapporten presenterats.

Fakta: Assa Abloys delår i siffror

Kvartal 4, 2015 Kvartal 4, 2014

Omsättning 18 301 15 847

Rörelseresultat 3 038 2 681

Resultat före skatt 2 851 2 552

Resultat efter skatt 2 120 1 889

Resultat per aktie 1:91 kronor 1:70 kronor

Utdelning per aktie 2:65 kronor * 2:17 kronor

Siffror i miljoner kronor om inte annat anges.

Styrelsens förslag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.