Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Astra Zeneca i miljardaffär

Den svensk-brittiska läkemedelskoncernen Astra Zeneca köper de aktier koncernen ännu inte äger i det brittiska bioteknikbolaget CAT för 567 miljoner pund, cirka 7,8 miljarder kronor.

Som DN kunde berätta tidigare har parterna förhandlat om ett bud på de 80,1 procent av CAT (Cambridge Antibody Technology), som Astra Zeneca inte äger.

På måndagsmorgonen bekräftade Astra Zeneca att förhandlingarna hade avslutats med att styrelserna för båda bolagen enats om ett bud, som rekommenderas aktieägarna.

Budet från Astra Zeneca värderar CAT till 702 miljoner pund, eller 9,6 miljarder kronor. Astra Zeneca betalar kontant 13,2 pund per aktie.

Astra Zeneca planerar att bygga upp en internationell forsknings- och utvecklingsverksamhet runt biotekniska läkemedel. Här kommer CAT att spela en central roll, enligt ett pressmeddelande från Astra Zeneca.

Astra Zeneca har redan ett nära samarbete med CAT. Koncernen äger 19,9 procent av företaget, en post de betalade 75 miljoner kronor för i november 2004.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.