Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/astra-zeneca-ingar-avtal-om-400-miljoner-vaccindoser/

Ekonomi

Astra Zeneca ingår avtal om 400 miljoner vaccindoser

Astra Zeneca i Mölndal.
Astra Zeneca i Mölndal. Foto: Jonas Lindstedt

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har ingått ett avtal om att leverera upp till 400 miljoner vaccindoser mot coronaviruset till Europa.

TT Text

Avtalet har ingåtts med Europe's Inclusive Vaccine Aliance (IVA). Alliansen leds av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna. Leveranserna ska börja i slutet av 2020, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Astra-Zeneca har gått ihop med universitetet i Oxford för att utveckla, producera och leverera ett vaccin mot coronaviruset.

”Detta avtal kommer att garantera att hundratals miljoner européer får tillgång till Oxford-universitetets vaccin efter att det blivit godkänt”, säger Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i pressmeddelandet.

Det är ännu oklart om vaccinet fungerar, och den osäkerheten gäller alla vaccinkandidater som håller på att utvecklas världen över.

Bolaget, som tidigare förklarat att målet är att producera två miljarder vaccindoser, har redan ingått avtal med Storbritannien, USA samt andra vaccinallianser.

Astra Zeneca har även kommit överrens med företaget Serum Institute of India om ett avtal för en miljard vaccindoser till låg- och medelinkomstländer.

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt