Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/astra-zeneca-och-brasilien-sluter-avtal-om-vaccin/

Ekonomi

Astra Zeneca och Brasilien sluter avtal om vaccin

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: Eraldo Peres/AP

Enligt en överenskommelse värd nästan 1,2 miljarder svenska kronor ska Astra Zeneca börja med lokal produktion av det vaccin som läkemedelsföretaget försöker ta fram mot covid-19. Det meddelar den brasilianska regeringen på lördagen. 

Svenskbrittiska Astra Zenecas försök till vaccin har pekats ut som den mest lovande i världen av Världshälsoorganisationen WHO. Men det är ännu långt ifrån klart. 

Elcio Franco, Brasiliens näst högsta tjänsteman inom hälsomyndigheten, sade på en presskonferens att Brasilien är medveten om riskerna utifall vaccinet inte klarar de nödvändiga licenskraven, eller om andra vaccin skulle godkännas för användning tidigare. 

Initialt är planen att omkring 30 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin ska produceras i Brasilien. Det är landets ledande folkhälsoorganisation Fundação Oswaldo Cruz som ska utföra produktionen, säger Elcio Franco enligt Reuters. 

Hälften av vaccindoserna är tänkta att produceras i december och andra hälften i januari. 

Efter USA är Brasilien det land i världen som drabbats hårdast av coronavirusets utbredning. Över 1.2 miljoner människor har bekräftats sjuka i covid-19, sjukdomen som coronaviruset orsakar, i landet. 55.000 har rapporterats döda och mörkertalet tros vara stort. 

Brasiliens president Jair Bolsonaros hantering av pandemin har kritiserats hårt, både inom landet och internationellt. Presidenten har bland avfärdat sjukdomens allvar och spelat ned de stigande dödstalen. Likt USA:s Donald Trump, har han även förespråkat malariamedicinen hydroxyklorokin som behandling för covid-19, trots bristande bevis på dess effekter och varningar om allvarliga biverkningar. 

I april sparkade Bolsonaro Brasiliens dåvarande hälsominister, som under pandemin krävt hårdare restriktioner för att begränsa smittspridningen i landet. 

Astra Zenecas kandidatvaccin, som utvecklas i samarbete med Oxford University, är ett av 16 i världen som nu genomgår kliniska tester. I juli ska bolaget inleda en studie med 30.000 deltagare i USA.

Viss produktion har redan inletts och i maj sade bolaget att det hoppas kunna producera en miljard doser med första leveranser redan i september. 

Förutom i Brasilien har Astra Zeneca sedan tidigare säkrat produktion i USA och länder i Europa och Asien. Enligt ett avtal med Inclusive Vaccines Alliance (IVA) ska Astra Zeneca leverera upp till 400 miljoner vaccindoser mot coronaviruset till Europa.

Läs mer: 

Vaccinavtal kan vara klart i sommar

Så produceras vaccinet mot det nya coronaviruset

Ian Haydon, 29, svimmade av coronavaccinet – men är hoppfull

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Brasilien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt