Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/astra-zeneca-siktar-pa-att-producera-en-miljard-vaccindoser/

Ekonomi

Astra Zeneca siktar på att producera en miljard vaccindoser

Läkemedelsjätte i kamp mot covid-19 – om vaccinet gör verkan återstår att se.
Läkemedelsjätte i kamp mot covid-19 – om vaccinet gör verkan återstår att se. Foto: Jonas Lindstedt

Svenskbrittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca samarbetar med flera länder för att utveckla ett vaccin mot covid-19. Siktet är inställt på att producera en miljard doser med första leveranser redan i september.

Astra Zeneca meddelade tidigare i maj att företaget tillsammans med University of Oxford storsatsar på framställningen av ett covid-19-vaccin. Cirka 320 frivilliga försökspersoner har redan fått i sig prototyper och snart väntas resultat, som preliminärt talar för att det åtminstone är säkert, även om det finns biverkningar som exempelvis feber och huvudvärk. Om vaccinet har önskad effekt återstår att se. 

Nu hävdar läkemedelsbolaget att de har avtal på 400 miljoner doser och kompetens att producera ytterligare 600 miljoner, efter att de första doserna levererats i september. Amerikanska regeringens läkemedelsorgan Barda har skjutit till närmare 10 miljarder kronor till projektet, som snart går in i fas 3 då 30.000 försökspersoner från flera länder ska ingå.

I en sällsynt solidarisk anda deltar även Bill & Melinda Gates vaccinkoalition Cepi, Storbritannien, vaccinalliansen Gavioch, Världshälsoorganisationen och Indiens seruminstitut. Preparatet – som tidigare hette ChAdOx1 nCoV-19 och numera har det något lättare namnet AZD1222 – är baserat på en försvagad variant av ett vanligt förkylningsvirus för chimpanser.