Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/astrid-lindgrens-varld-valkomnar-beskedet-vi-ar-valdigt-glada/

Ekonomi

Drabbade branscher välkomnar reselättnader

Foto: Björn Wanhatalo

Restriktionerna för resor inom Sverige hävs den 13–14 juni. Det väcker förhoppningar om lättnader för flera drabbade branscher.

– Vi är väldigt glada såklart, säger Lena Möller på Astrid Lindgrens värld.

Beskedet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs inom kort välkomnas av Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

– Vi är väldigt glada såklart. Vi har väntat och hoppats på att det skulle bli någon lättnad, säger Lena Möller, marknads- och försäljningschef för parken. 

Astrid Lindgrens värld hade sedan tidigare planerat att öppna den 17 juni med rådande restriktioner, där parken sedan innan inte behövt hålla antalet personer till under 50 stycken. Ett vanligt år har parken 500.000 besökare. 

Lena Möller, marknads- och försäljningschef för Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.
Lena Möller, marknads- och försäljningschef för Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Men den som hade hoppats på en ny chans att få sommarjobb kan bli besviken. Behovet av personal inför kommande högsäsong är redan uppfyllt, enligt Lena Möller. Det nya beskedet som kan innebära fler besökare innebär inte att parken kommer att akutanställa. 

– Vi behöver nästan samma personalstyrka oavsett om det är 1.000 personer i parken eller 8.000. Har vi 8.000 gäster så bemannar vi upp extra på våra försäljningsställen och restauranger men då tar vi personal från vår resurspool, säger Lena Möller. 

Utöver publikvärdar har extrapersonal redan anställts för att kunna hålla rutiner och processer kring hygien och social distansering. 

Redan minuterna efter regeringens besked om att öppna för resande i Sverige ökade besöken på SJ:s sajt till närmare 5000. Och det är hög tid att boka för den som vill ha plats på ett tåg till midsommar. Avgångarna kommer att vara få och bara hälften av platserna får bokas.


I morgon, fredag, kommer SJ att ha ett möte med Folkhälsomyndigheten om hur de ska kunna ordna ett säkert resande under sommaren. Redan nu gäller att vartannat säte måste vara ledigt. 

– Det ligger nära till hands att tro att det kommer gälla även framöver, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

Under våren har SJ tappat 90 procent av sina bokningar, vilket gjorde att personalen korttidspermitterades. Sedan några veckor är de tillbaka och SJ har planerat en utökad trafik från midsommarhelgen och framåt.

– Vi planerade för det redan innan dagens besked, fortsätter Stephan Ray.

Men fram till och med midsommarhelgen är det långt mellan avgångarna. Till Göteborg och Malmö går det till exempel bara ett tåg var fjärde timme, vilket gör att biljetterna snart kan ta slut.

Efter midsommar kommer tågtrafiken utökas och SJ kan till och med vara så flexibla att de utökar på populära sträckor från en dag till en annan, menar Stephan Ray.

Hos hyrbilsbolagen – som är hårt drabbade av reserestriktioner och den avstannade flygtrafiken är det nu försiktigt glada miner. 

– Hos oss är det mycket positivt. Jag tror att folk kommer att boka mycket redan de närmaste dagarna, säger kommunikationschef Cecilia Saberi på Hertz. 

Hur mycket har ni förlorat? 

– Vi har förlorat jättemycket. Men en sommar kommer inte att kunna hämta upp det tappet. Varslet på 70 personer ligger kvar. Skulle läget vara mycket bättre 2021 hoppas vi på att kunna återanställa igen.

För transportbranschen är beskedet om reserestriktionerna en stor lättnad, men mycket återstår fortfarande innan branschen kan pusta ut på riktigt. 

– Det är självfallet oerhört viktigt och avgörande för många, framför allt små företag som är precis på gränsen nu. Om det här lättandet av restriktioner innebär att folk börjar resa i stor utsträckning så är det ett oerhört välkommet besked, säger Marcus Dahlsten, vd på branschorganisationen Transportföretagen. 

– Det är det som måste till. Självklart är det oerhört positivt att restriktionerna lyfts, men tyvärr är det inte likställt med att folk börjar resa i samma omfattning som tidigare. Men det är ett väldigt välkommet besked, fortsätter han.

Och även om resandet kommer igång under sommaren så har våren satt djupa spår hos många företag som kan ta lång tid att reparera. 

– Det rådande läget kommer inte gå över på en gång. Det kommer bli en lång period där bolagen fortfarande kommer behöva stöttning av olika slag för att överleva, säger Marcus Dahlsten.

Stora delar av näringslivet, och i synnerhet besöksnäringen, har väntat otåligt på beskedet att rekommendationen att inte resa längre än två timmar med bil, ska hävas.

Det handlar om mycket stora summor och flera tusen jobb. Jämfört med ett normalt år har näringen riskerat att förlora 41 miljarder kronor i intäkter, enligt branschorganisationen Visita. 

Men om resandet släpps fritt för svenskar stannar bortfallet på 14 miljarder, enligt nyhetsbyrån TT.

– Det skulle vara en enorm lättnad i den svåra situation vi är i, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till TT.

Även Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, är lättad.

– Allt som möjliggör en normalisering efter den här väldigt svåra perioden är ju välkommet, säger han.

Han tillägger att handelskammaren utgår från att förändringarna i rekommendationerna inte äventyrar kampen mot smittspridningen.

Att just Stockholm, med sin stora betydelse för landets ekonomi, också har varit centrum för smittspridningen har varit särskilt illavarslande, menar Hatzigeorgiou. Det gäller i synnerhet för integrationen i regionen, där besöksnäringen har spelat en viktig roll.

Men han understryker att det inte räcker med att Sverige får lindrigare rekommendationer. Som ett exportberoende land med företag som har internationella värdekedjor behövs mer.

– Vi måste också normalisera situationen globalt, säger Hatzigeorgiou.

Stephan Müchler, vd för Sydsvenska Handelskammaren tycker också att det är bra att restriktionerna hävs.

– Det är bra, i och för sig, men vår relation med Danmark förändras ju inte, säger han.

Skåne har en speciell situation. Regionen har mer eller mindre vuxit samman med Köpenhamn sedan Öresundsbron stod klar.

Men sedan mitten av mars får inte svenskar, med vissa undantag, resa till Danmark – trots att smittspridningen är mycket mindre i Skåne än vad den är i Köpenhamnsregionen.

– Men danskar kan komma och de väller in. För någon söndag sedan var det flera timmars kö på bron när danskar skulle åka hem, påminner Müchler.

Hos Volvo Cars vars försäljning gått ner med över 25 procent i är påverkan liten.

– För vår del påverkar det oss mycket begränsat. Det påverkar mer i andra länder där man stängt ner helt, säger presstalespersonen Stefan Elfström och fortsätter: 

– När det öppnar upp i Sydeuropa och USA kommer det att påverka det mycket mer. 

Volvo Cars säljer bara drygt 9 procent av sina bilar i Sverige. Hittills i år har Volvo sålt 208.479 bilar varav 19.000 bilar i Sverige. 

Den 1 juli ska alla icke produktionsnära personal vara tillbaka på 100 procent efter att ha varit permitterade på deltid sedan den 26 mars. 

Själva produktionen i Göteborg kom i gång den 20 april. Nu körs produktion tre dagar i veckan. Produktionen ska vara upp på 100 procent det tredje kvartalet i år.

Läs mer: Uppgifter: Reserestriktionerna inom Sverige hävs inom kort 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt