Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 00:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/atal-for-grova-bedragerier-i-falcon-funds/

Ekonomi

Åtal för grova bedrägerier i Falcon Funds

Falcon Funds var en del av premiepensionssystemet.
Falcon Funds var en del av premiepensionssystemet. Foto: Patrik Österberg/TT

En 42-årig huvudman och ytterligare en 43-årig man åtalas för grova bedrägerier i den andra delen av härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds, rapporterar Expressen.

Omkring 800 miljoner kronor saknas fortfarande i härvan.

TT Text

42-åringen dömdes i april till ett långt fängelsestraff och att betala tillbaka mångmiljonbelopp till staten i den första delen som rör det Maltabaserade fondbolaget Falcon Funds. Han har förnekat brott och förhandling pågår just nu i hovrätten. Nu åtalas han alltså igen, den här gången tillsammans med en 43-årig man.

– Åtalet gäller fem fall av grovt bedrägeri när det gäller 42-åringen, säger kammaråklagare Jerker Asplund, till Expressen.

En 63-årig amerikan som dömdes i den första delen av härvan var även han en av de misstänkta i den andra delen. Men i samband med att 63-åringen drog tillbaka sin överklagan lade också åklagaren ner förundersökningen i del två gällande honom. Amerikanen dömdes till sju och ett halvt års fängelse, samt att betala över 230 miljoner kronor till staten, och även om han skulle dömas i den andra delen skulle inte fängelsestraffet kunna bli mycket längre än så för den samlade brottsligheten.

Närmare 22.000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget 2016. De samlade tillgångarna i fonderna uppgick till 2,4 miljarder kronor. Pensionsmyndigheten har tidigare uppskattat att omkring 800 miljoner kronor fortfarande saknas.

Ämnen i artikeln

Falcon Funds
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt