Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/atal-vackt-efter-misstankar-om-jattemutor/

EKONOMI

Åtal väckt efter misstankar om jättemutor

Foto: Paul Chiasson/AP

Åtal har väckts i vad som tros kunna bli en av Sveriges största muträttegångar någonsin.

En före detta hög chef vid Bombardier misstänks ha betalat ut mutor på 800 miljoner kronor.

TT Text

Det handlar om affärer som ska ha skett i Azerbajdzjan 2013, då järnvägsnätet i landet skulle moderniseras.

Mutorna betalades ut för att vinna kontrakt på signalsystem till tågtrafiken, vilket var värt runt 2,8 miljarder kronor, rapporterar SR Ekot.

Enligt åklagaren ingick Bombardier ett avtal med ett bolag i Azerbajdzjan som visade sig vara kopplat till den azeriska järnvägsmyndigheten som utlyst upphandlingen.

Enligt åklagaren ska den före detta chefen ha varit informerad om vad som pågick men trots det gjort så att kontraktet med det azeriska bolaget kunde fullbordas.

”Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner amerikanska dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen”, säger kammaråklagare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande.

Den misstänkte är en man i 60-årsåldern som arbetade på Bombardier i Stockholm. Han förnekar brott.

2017 friades en rysk säljchef på svenska Bombardier för grovt mutbrott i samma korruptionshärva. Målet är överklagat till hovrätten.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

Ämnen i artikeln

Korruption
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt