Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/atalsbeslut-om-folkrattsbrott-mot-lundin-narmar-sig/

Ekonomi

Åtalsbeslut om folkrättsbrott mot Lundin närmar sig

Alex Schneiter och Ian Lundin i fjol.
Alex Schneiter och Ian Lundin i fjol. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förundersökningen mot Lundin Petroleums ordförande och vd avseende folkrättsbrott i Sudan är klar. Men ett eventuellt åtal kommer dröja till våren.

”Företaget gjorde allt i sin makt för att främja fred”, skriver bolagstopparna som nekar till brott i ett brev.

Rätta artikel

Utredningen mot de två topparna inom det svenska oljebolaget Lundin Petroleum har pågått sedan 2010. Det är ordföranden Ian Lundin och vd:n Alex Schneiter som sedan tidigare delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott, och som även förhörts av åklagare.

Lundin Petroleum misstänks för sitt agerande under det blodiga inbördeskriget i Sudan. De ska bland annat ha gett ekonomiskt stöd till militären och andra väpnade styrkor som drev bort människor från områden där bolaget, som då hette Lundin Oil, verkade. 

DN avslöjade i augusti uppgifter om att vittnen i utredningen förföljs och hotas av personer som säger sig arbeta för det svenska oljebolaget.

Förundersökningen är nu klar och åklagaren har inlett en slutdelgivning vilket innebär att både de misstänkta och målsägarbiträdena nu får ta del av materialet.

Målsägandebiträdena Percy Bratt, Thomas Bodström och Göran Hjalmarsson har i tisdags fått tillgång till materialet i förundersökningen. De har nu fyra månader på sig att gå igenom den enorma utredningen, som enligt Göran Hjalmarsson omfattas av ungefär 50.000 sidor. 

 – Det känns väldigt bra och tillfredsställande att vi nu äntligen har kommit så här långt, och kan sätta oss in i materialet. Då har vi kommit en bra bit på väg. 

Göran Hjalmarsson har jobbat med ett par större internationella mål tidigare, men omfånget av de största har endast utgjort en fjärdedel av Lundinfallet. 

– Det här är unikt. Jag tog materialet på en skiva, vissa tog det i form av papper i kartonger. Det fyller en hel bokhylla. Jag kommer nu att lägga allt annat åt sidan och jobba i princip enbart med det här. Annars finns det ingen möjlighet att hinna. Det är möjligt att fyra månader inte räcker, det får vi se. 

I ett brev till sina aktieägare och kunder som DN tagit del av skriver Ian Lundin och Alex Schneiter att de är övertygade om att de är oskyldiga och att varken de eller någon annan representant för Lundin gjorde något fel i Sudan. De anser även att åtalet bygger på felaktigheter och hörsägen.

”Företaget gjorde allt i sin makt för att främja fred på fredlig väg”, skriver de bland annat.

De juridiska ombuden får inte yppa något av innehållet i utredningen. Sekretessen är mycket sträng.

 – Det finns vissa ytterligare restriktioner, jämfört med vad som är normalt, säger målsägandebiträdet Göran Hjalmarsson.

I vår, tidigast i mars kommer ett beslut från åklagaren i åtalsfrågan och då kan även försvaret begära kompletteringar, som kan fördröja processen ytterligare.