Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/atbara-agg-slangs-pa-grund-av-eu-regler-sa-tycker-kandidaterna/

Ekonomi

Ätbara ägg slängs på grund av EU-regler – så tycker politikerna

Foto: Lina Eriksson

Coop har skickat på gränsen till ”olagliga” ägg till EU-politiker. Matjätten har fått nog av lagstiftningen som tvingar butiker att kasta tusentals ägg. DN har pratat med EU-politikerna för att höra vad de tycker om matsvinnet. 

– Ägg ska inte kasseras i onödan, de ska bli omelett, säger Jytte Guteland (S). 

EU-valet 2019

Snart är det dags att rösta i EU-valet. Nu vill Coop rikta strålkastarna mot en EU-lagstiftning som ökar matsvinnet, enligt matjätten. Lagen säger att ägg måste kastas sju dagar före bäst före-datum. Därför har företaget skickat ägg, som skulle slängas, till EU-politiker och kandidater. 

– Jag gjorde en frukostmacka av dem, säger europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP). 

Varje år slänger Coop 75.000 äggkartonger. Orsaken är att dagens EU-lagstiftning utgår ifrån hur ägg hanteras i södra Europa. Till exempel förvaras äggen oftast i rumstemperatur, vilket sällan är fallet i Sverige. Nu hoppas Coop att EU-politiker ser över lagstiftningen.

– De här är en galen lagstiftning, vi tvingas slänga ägg medan de fortfarande är ätbara, säger Magnus Johansson, vd på Coop Sverige. 

Totalt har matjätten skickat 40 kartonger med ägg till svenska politiker. Syftet är att visa att äggen är ätbara – trots att de tvingas slängas inom 24 timmar. Att sälja vidare eller skänka bort äggen är otillåtet.  

EU har som mål att halvera det globala matsvinnet tills 2030. Beslutet omfattar både butik- och konsumentledet. Inom EU består 88 miljoner ton varje år av matsvinn, enligt Europaparlamentet. 

Men vad tycker politikerna om det proteinrika livsmedlet? En av dem som har mottagit ägg är EU-politikern Jakop Dalunde (MP). Sedan 2016 sitter han i EU-parlamentet. Bland hans hjärtefrågor återfinns klimatet och grön innovation. 

– Det här något jag är frustrerad över, kommissionen behöver ta fram en ny strategi för att hantera livsmedelssvinn, säger han. 

Jakob Dalunde, Miljöpartiet. Foto: Lisa Mattisson, Lisa Mattisson

 Framöver hoppas han att kommissionen lyfter frågan.

– Medan vissa länder förvarar ägg i rumstemperatur gör andra det kylt, då är det svårt att ha en gemensam lagstiftning, säger Jakop Dalunde.

Centerpartiet tycker att EU-lagstiftningen ska splittras och bli två dubbelsättningar. Åtminstone om du frågar europaparlamentarikern Fredrick Federley. 

– Dessutom är det ett hån mot alla bönder som har producerat äggen, samma sak gäller konsumenterna, säger han. 

I fem år har han suttit i EU och en fråga han driver är att göra klimatsmarta investeringar lönsammare. När det gäller äggen vill han sätta en märkning för rumstemperatur och en annan för kylförvaring. På så vis tar lagstiftningen hänsyn till fler europeiska länder än i dag.

– Äggen är en liten bricka i ett större spel, målet är att minska allt matsvinn inom EU, säger Fredrick Federley och tillägger att han ska göra äggröra av försändelsen från Coop. 

Även Malin Björk (V) har tagit emot ägg. I en kommentar till DN skriver EU-ledamoten att äggen borde anpassas efter om de förvaras kylt eller i rumstemperatur. 

”EU-lagstiftningen måste helt enkelt ta hänsyn till att förutsättningarna är olika i medlemsländerna, lagstiftningens krav måste anpassas till om äggen förvaras kylt eller i rumstemperatur” skriver hon.

Fredrick Federley, Centerpartiet. Foto: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

Men kampanjen går inte hem hos alla politiker. Visserligen är frågan viktig, men att använda sig av mat känns hånfullt, enligt EU-politikern Maria Wikström (L).

– Det är slarvigt att använda mat som kampanjmaterial, människor svälter i världen, i stället är det bättre att diskutera ämnet, säger hon.

Dock tycker hon att själva lagstiftningen borde ses över. 

– När jag träffar representanter från kommissionen kommer jag påtala att ägg förvaras olika, och därför borde vi diskutera detta, säger Maria Wikström. 

Moderaternas fjärde EU-kandidat, Arba Kokalari, reagerar starkt på matsvinnet. 

– Det är helt bedrövligt att vi kastar mat som kan ätas, första steget är att se över om Sverige kan få ett undantag från EU-lagstiftningen, säger hon.

Alternativet är att se över hela lagstiftningen. Till exempel se över om lagen kan skilja sig åt beroende på om landet bevarar äggen kylt eller i rumstemperatur. 

EU-politikern Jytte Guteland (S) har inte fått några ägg. Trots det vill hon lyfta frågan och tycker att lagstiftningen bör ändras. 

– Att äggen slängs visar tydligt på hur ohållbart systemet är, dessutom är det cyniskt mot människors plånböcker, säger hon.

Enligt henne drabbas djurvälfärden. På så vis att ägg och andra livsmedel överproduceras. Ett exempel på åtgärder är att studera hur hårt matsvinnet slår mot olika EU-länder. Framför allt vad gäller ägg. 

– Ägg ska inte kasseras i onödan, de ska bli omelett, säger Jytte Guteland, som har suttit i EU sedan 2014. 

Jytte Guteland, Socialdemokraterna. Foto: Fredrik Persson/TT

Någon som faktiskt har lyft frågan tidigare är Anna Maria Corazza Bildt (M), som är en av Sveriges ledamöter i europaparlamentet. 2004 och 2008 frågade hon EU:s livsmedelsmyndighet om äggsvinnet. 

Syftet var att se över risken för salmonella och eventuellt ändra lagstiftningen. På den tiden fanns det knappt intresse från övriga medlemsländer att lyfta frågan, enligt henne. 

- I dag kanske det finns ett större intresse för frågan, i så fall borde man lyfta frågan på nytt, vi behöver se över om det finns skäl nog för att ha en så pass skärpt lagstiftning, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Varför lagstiftningen inte ändrades berodde på att risken för salmonella prioriterades före äggsvinnet. Framöver tycker Anna Maria Corazza Bildt att man bör revidera lagstiftningen och bilda en oberoende, självständig certifiering.

- De länder som blir certifierade räknas som salmonellafria, därefter får producenterna själva bestämma när de vill sätta bäst före-datum på äggen, säger hon.

DN har sökt Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) för en kommentar. 

Läs mer: Förpackningar i klimatmatch – rond för rond 

Läs mer: Coop köper Nettos svenska butiker