Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Att börja spara i aktier enklare än många tror”

”Om man har intresset och tiden kan man bilda sig en egen uppfattning genom att läsa företags årsredovisningar och kvartalsrapporter”, säger Mikaela Idermark, vice vd på föreningen Unga aktiesparare.
”Om man har intresset och tiden kan man bilda sig en egen uppfattning genom att läsa företags årsredovisningar och kvartalsrapporter”, säger Mikaela Idermark, vice vd på föreningen Unga aktiesparare. Foto: Magnus Hallgren

Köp flera aktier för att sprida riskerna och läs analyser om bolagen. Det är två råd från Mikaela Idermark till den som vill börja spara i aktier.

– Det är mycket enklare än många tror att komma igång, säger hon.

Aktier har varit glödheta de senaste åren, något som kan locka fler att ge sig in på börsen. DN bad Mikaela Idermark, vice vd för Unga aktiesparare, som håller kurser för ungdomar om de bästa tipsen för den som vill börja investera i aktier.

Det första steget är att skaffa en depå hos en bank.

– Undersök var det är mest förmånligt att spara i aktier. Oftast är det bäst att öppna ett investeringssparkonto, ISK, eftersom man då inte behöver betala skatt på vinsten varje gång man säljer aktier, råder Mikaela Idermark.

Priset för att göra en affär, som kallas courtage, är också viktigt att titta på, påpekar hon. Det kan beräknas som procent på värdet av de affärer som görs. Dock blir det alltid­ ett minsta belopp, ett så kallat minimi­courtage.

– Om man inte har mycket pengar är det viktigast att minimicourtaget är lågt så att avgiften inte blir för stor i förhållande till aktieaffären

När depån är på plats går det att börja köpa och sälja aktier. Då är det viktigt att sprida riskerna.

– Om man bara köper en aktie blir man ju väldigt beroende av att just det företaget går bra, säger Mikae­la Idermark.

Hon anser att en bra regel är att ha åtta till tolv bolag i olika branscher i sin depå. Ett bra sätt att spara är också att sätta av en viss summa varje månad. Men här gäller det att se upp.

– Man ska tänka på att inte köpa aktier för alltför små belopp varje gång, så att minimicourtaget blir en för stor andel av det man köper för. Om man köper och säljer ofta så kan courtageavgifterna bli höga.

Nästa steg är att veta vilka företag man ska köpa eller sälja. Här kan analyser av bolag som kommer via banker, medier och andra källor hjälpa till.

– Om man har intresset och tiden kan man själv göra en analys och bilda sig en egen uppfattning genom att läsa företags årsredovisningar och kvartalsrapporter och följa med i vad tidningarna skriver, säger Mikaela Idermark.

Här finns det några grundläggande faktorer att försöka ha koll på. Värderingen är en, där p/e-talet är ett vanligt riktmärke. Det visar hur många gånger årsvinsten som ett bolag värderas till. Desto högre tal desto dyrare är aktien. Hur mycket företaget kan förväntas växa och göra vinst i framtiden är också viktiga uppgifter vid en bedömning.

– Enkelt uttryckt vill man leta efter företag som har lågt p/e-tal och en stor framtidspotential. En bra regel är att försöka köpa aktier i före­tag som man förstår hur de tjänar pengar och som växer.

Under 2000-talet har börskurserna drabbats av flera svåra ras. I början av 2000-talet var det it-kraschen, några år senare var det finanskrisen, och senast påverkade eurokrisen kurserna negativt. Så det gäller att vara medveten om att det är en sparform som kan vara riskabel.

De senaste åren har utvecklingen däremot varit mycket positiv, vilket kan öka risken för den som börjar spara vid fel tillfälle. Men Mikaela Idermark vill tona ned risken något.

– Över lång tid går börsen upp mer än räntesparande. Om man inte köper alla aktier på samma gång, utan lite i taget över tid, gör det inte så mycket om man råkar börja när kurserna är höga. Regelbundna köp gör att man köper i både upp- och nedgång, och då blir genomsnittet bra, säger hon.

Ordlista.

Aktie: En andel av ägandet i ett bolag. I de stora börsbolagen finns flera miljarder aktier.

Aktiekurs: Priset som aktien senast handlats för.

Bolagsstämma: Årligt möte där ägarna bland annat ska utse styrelse.

Börs: Handelsplats där aktier byter ägare.

Kvartalsrapport: Uppgifter om bolagets resultat, senaste kvartalet.

Köpkurs: Det pris som någon är beredd att köpa en aktie för.

Säljkurs: Det pris som någon är beredd att sälja en aktie för.

Utdelning: Del av vinsten som delas ut till aktieägarna.

Årsredovisning: Bolagets redovisning av verksamheten för det senaste året.

Fakta.Mikaela Idermarks tre strategier för investerare

1 Investera som världens bästa investerare Warren Buffett.

”Detta är nog långsiktigt den allra bästa strategin. Att leta efter de långsiktigt framgångsrika företagen, som ökar sin vinst och växer år för år.”

2 Köpa investmentbolag som investerar i andra bolag.

”Det kan vara en bra strategi för att sprida riskerna. Är ledning och styrelse skickliga i investmentbolaget sköter de investeringarna så bra att värdet ökar mer än marknaden i snitt.”

3 Köpa aktier som stigit och hoppas på fortsatt uppgång.

”Om trenden är långsiktig och bolaget växer löpande kan det vara en bra strategi. Om det däremot har varit en stor uppgång på kort tid är det mycket mer riskabelt att köpa och tro på fortsatt uppgång.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.