Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Åtta av tio nya jobb går till utrikesfödda

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg pekar bland annat ut matchningsfrågan som en utmaning på arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg pekar bland annat ut matchningsfrågan som en utmaning på arbetsmarknaden. Foto: Paul Hansen

Utrikesfödda väntas få större chans till jobb i vad som beskrivs som en ”urstark” arbetsmarknad de kommande två åren, rapporterar Arbetsförmedlingen i en ny prognos.

– Åtta av tio nya jobb går till utrikes födda samtidigt som sysselsättningsgraden bland de utrikes födda ökar med två procentenheter, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i samband med att en ny prognos släpptes på tisdagen.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos ökar sysselsättningen i år med 81.000 personer. Under 2018 ökar sysselsättningen med ytterligare 68.000. Totalt innebär det 149.000 nya jobb under 2017 och 2018.

Läs mer: Stark jobbtillväxt men fler arbetslösa i Stockholms län

– Förmedlingspersonal har mött privata arbetsgivare som förväntar sig att efterfrågan på varor och tjänster ska fortsätta att utvecklas i väldigt högt tempo det kommande halvåret, säger prognoschef Håkan Gustavsson på en pressträff.

Arbetslösheten väntas minska från 7,0 procent 2016 till 6,6 procent i år. Däremot spås den öka till 6,7 procent 2018, då bristen på arbetskraft fortsätter att stiga, vilket bromsar jobbtillväxten.

– Under loppet av nästa år kommer 40 procent av de privata arbetsgivarna att se brist på arbetskraft. Det får konsekvenser. Varje rekrytering tar längre tid. Arbetsgivarna ruckar också på sina krav, säger Håkan Gustavsson.

Inom vård och skola handlar det exempelvis om att rekrytera personal som stöder personal med legitimationer.

Enligt Gustavsson bedöms 75 procent av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen vara arbetslösa med utsatt ställning på arbetsmarknaden.

Generaldirektör Mikael Sjöberg pekar ut tre utmaningar på arbetsmarknaden. Det är matchningsfrågan, etableringsuppdraget och de långtidsarbetslösa.

– Vi behöver nu under den här situationen ha höga aktiviteter i olika program så att de tar steg närmare arbetsmarknaden, säger Sjöberg.

Läs mer: Tove Nandorf: Är arbetsgivarna beredda att rucka på sina formella krav?

Även för nyanlända är det ett viktigt läge nu, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi är inne i ett oerhört intensivt skede, för nu under våren har många av de som kom under 2015 kommit till oss. Och en viktig parameter är att få upp andelen som går till reguljär utbildning. Samtidigt ser vi att de tillfälliga uppehållstillstånden minskar intresset hos vissa grupper, så det är en stor utmaning för oss, säger Mikael Sjöberg.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.