Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Augmented reality – nästa stora tekniksprång?

01:30. Se hur soffan passar hemma innan du köpt den eller hur maten ser ut på tallriken innan du beställt.Både Iphone och Androidmobiler uppdateras nu för att bli bättre på att hantera AR, förstärkt verklighet, och antalet nya appar väntas öka explosionsartat.

Tänk att ställa ut objekt i verkligheten som man ser kristallklart – men som inte finns på riktigt. Ett monster på köksbordet, en soffa man inte har köpt än eller en informationstavla svävande ovanför en fotbollsspelares huvud.

Augmented reality kan bli nästa rejäla teknikskifte. Ett svenskt företag siktar på att förändra sportsändningar i grunden.

Sekunden efter att en fotbollsspelare smäller av ett långskott. Det går mot vänsterkrysset med sådan kraft att åskådarna drar efter andan. Men hur snabbt går det? Om Signality, ett teknikföretag i Linköping, lever upp till löftet så ska man inte behöva vänta – då ska en hastighetsmätare klistras vid bollen och följa den mot målet. Samtidigt läggs informationstavlor ovanför spelarna, med data om hur långt de har sprungit, deras reaktionstid eller avstånd till mål.

Allt sker i realtid och kräver enorm beräkningskraft. Det är helt enkelt vansinnigt komplicerat att analysera videorutorna och låta en mjukvara identifiera allt som pågår på planen. Men när det fungerar så kan det ge en ny dimension till att se på direktsänd sport.

– I dag får vi ungefär en sekunds fördröjning, säger Michael Höglund, grundare av Signality tillsammans med Mikael Rousson som tidigare utvecklade Apples ansiktsigenkänningsteknik.

– Men fördröjningen ska kunna försvinna helt. Det svåraste är att identifiera allt – 22 spelare, bollen och domarna – i varje bildruta.

Än så länge används inte tekniken i skarpt läge. Videon här ovan visar en konceptskiss, även om den verkligan tekniken nu är ikapp, enligt Michael Höglund. Han berättar om pilotprojekt med stora tv-bolag och samtal med ligor, men utan att avslöja vilka de är.

Konceptet är inte nytt, men kan stå inför sitt breda genombrott

Tekniken är en variant av augmented reality, AR eller förstärkt verklighet som det kallas på svenska. Det är när virtuella objekt läggs till ovanpå verkligheten och ska inte förväxlas med virtuell verklighet som avskärmar användaren helt från verkligheten, med tätt åtslutande glasögon över ögonen. Augmented reality låter en se världen som den är, men med tillägg.

Konceptet är inte nytt, men kan stå inför sitt breda genombrott. Denna vecka släpps nya versionen av IOS, operativsystemet för Iphone, som har bättre stöd för AR än tidigare. Samtidigt utvecklas en motsvarighet till androidmobiler. Resultatet kan bli att så gott som varje modern mobil blir en enhet väl anpassad för AR, vilket kan leda till en dramatisk ökning av antalet appar.

En stor del är spel, som det kommande "The Walking Dead: Our World", där zombies dyker upp i verkligheten sedd genom kameran. Ikea släpper i dagarna en app som låter användarna på prov ställa upp möbler i hemmet för att testa hur de passar.

Allvarligare användningsområden lär också dyka upp. När man planerar ett husbygge kan AR låta en se huset på plats, i korrekt storlek på rätt tomtplats. Tekniken låter en gå fram till det virtuella huset och se det från olika vinklar som om det fanns på riktigt. Det kan komplettera 3d-modeller och statiska bilder i framtiden.

Men att titta genom mobilens kamera är bara ett första steg i AR-utvecklingen. Redan utvecklas speciella AR-glasögon som gör att man slipper titta på en skärm – objekten projiceras rakt framför ögonen.

Microsofts Hololens hör till de mer lovande. De är visserligen stora, klumpiga och har tydliga begränsningar, men klarar redan att skapa objekt ur intet som i princip står lika stadigt på marken som om de fanns på riktigt.

En av de mest hajpade aktörerna är ett mytomspunnet bolag i Florida, Magic Leap, som har sålt in sig med spektakulära konceptfilmer. Enligt Bloomberg ska en första version av AR-glasögonen släppas inom ett halvår.

I dag kostar Hololens upp mot 30 000 kronor, medan priset på Magic Leaps produkt ännu är okänd. Det lär dröja innan AR-glasögonen är enkla och billiga nog för att få brett genomslag. Men tekniken tar just nu enorma kliv mot att börja blanda ihop verkligheten och det virtuella.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.