Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 04:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/augustin-erba-vi-har-vunnit-mot-insekterna-tyvarr/

Ekonomi

Augustin Erba: Det handlar inte om att barnbarnen aldrig kommer att få se en fjäril

Foto: Anders Berggren

Det borde ha varit uppenbart att om en så framgångrik art som människan ägnar sig åt att försöka bli av med en annan art, så kommer vi att lyckas, skriver DN:s Augustin Erba.

Rätta artikel

Vi borde inte vara förvånade över att insekterna dör. Mänskligheten har ägnat generationer åt att försöka bli kvitt dem, så det finns ingenting, absolut ingenting, att vara förvånad över.

Vi har skövlat deras hem, vi har berövat dem deras skogar, ängar och blommor och bytt ut dem mot asfalt och betong. Vi har besprutat dem med allt vi kunnat hitta på. Vi har besprutat insekterna med så giftiga ämnen att fåglarna blev sjuka. Vi har besprutat dem med medel som vi hävdat bara drabbar de insekter som äter upp våra grödor.

Vi gjorde allt detta i ett rimligt syfte – vi gjorde det för att ge oss själva mat eller för att skydda oss mot sjukdomar som malaria. Och så tänkte vi nog att det skulle ordna sig.

Det borde ha varit uppenbart att om en så framgångrik och spridd art som människan ägnar sig åt att försöka bli av med en annan art, så kommer vi att lyckas.

Evelyn Jones och Fredrik Funck har pratat med några av de människor som vet mest om insekterna. Och vad de har att berätta kommer att chockera. Vi har inte förstått hur illa ute insekterna är. 

”Vi har inte räknat dem, för vi tog dem för givna”

Vi har heller inte förstått hur illa konsekvenserna kan bli för oss om de försvinner. Det handlar inte om att barnbarnen aldrig kommer att få se en fjäril. Det handlar om att jordens förmåga att föda oss står på spel. Ett år försvann nästan hälften av de amerikanska honungsbina. Vi har förändrat planeten. Nu är frågan hur den kommer att förändra oss.

Den enda ljuspunkten i detta mörker är att vi inte kan vara säkra på att insektsapokalypsen är på väg. Vi vet nämligen inte hur många insekter som har försvunnit. Den häpnadsväckande anledningen till det är att vi inte har mätt insekterna tillräckligt. Vi har inte räknat dem, för vi tog dem för givna.