Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Autolivs aktie rusar efter besked om styckning

Jan Carlson, vd Autoliv. Arkivbild.
Jan Carlson, vd Autoliv. Arkivbild. Other: Henrik Montgomery/TT

Bilsäkerhetsjätten Autoliv undersöker möjligheterna till en uppdelning av de två affärssegmenten "Passive safety" och "Electronics". Det uppger bolaget i ett pressmeddelande inför bolagets kapitalmarknadsdag i Frankfurt. Uppgifterna fick bolagets aktiekurs att rusa.

"Den nuvarande verksamhetsstrukturen har tjänat Autoliv mycket väl och skapat stora värden för aktieägare och andra intressenter sedan noteringen på Stockholmsbörsen 1994. . . vi är övertygade om att det är dags att de båda, var och en för sig, får maximera sin potential", skriver vd:n Jan Carlson pressmeddelandet.

Beskedet fick Autolivs aktie att rusa på Stockholmsbörsen. Aktien steg elva procent i samband med öppnandet av börsen. Bolaget meddelar också under morgonen att man ska leverera radarsystem till Volvos systerbolag, kinesiska biltillverkaren Geely.

"Passive safety" är den del av företaget som berör system för krockkuddar, rattar och säkerhetsbälten. Försäljningen uppgick 2016 till 7,9 miljarder dollar, cirka 64 miljarder kronor.

Affärsområdet Electronics som bland annat består av aktiva säkerhetssystem som radar till fordonsindustrin och kameror med mörkerseende hade i sin tur hade under samma år en försäljning på 2,2 miljarder dollar.

Följ utvecklingen på börsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.