Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Avdelningar kräver Nordströms avgång

Foto: TT

Nu börjar de egna leden tröttna. Både Kommunal i Norrbotten och i mellersta Norrland kräver nu att skandalen kring krogar, fester och lägenheter får konsekvenser, och att ordföranden och styrelsen avgår.

Kommunal i Norrbotten kräver att förbundsstyrelsen i Kommunal avgår, skriver Norrländska Socialdemokraten. Enligt tidningen har avdelningen skickat ut ett sms till medlemmarna om att avdelningen nu kräver att hela styrelsen ställer sina platser till förfogande.

Under tisdagen har Kommunals ordförande i Norrbotten haft krismöte med de förtroendevalda som lett fram till avgångskravet.

Även Kommunals avdelning i mellersta Norrland vill att affären får konsekvenser för ledningen. Avdelningen kräver att Annelie Nordström avgår som ordförande, rapporterar lokala medier. Avdelningen höll ett krismöte i Sundsvall under dagen. Ett 30-tal sektionsordförande och regionala ombud har enats om att det vore bäst att Nordström lämnar sin post.

– Vår förbundsordförande måste ta sitt ansvar och avgå, det är ett tydligt krav från våra medlemmar säger Maritha Mähler, ordförande för Kommunal mellersta Norrland, till SVT Västernorrland.

Avdelningen hade 2013 nästan 26.000 medlemmar.

Annelie Nordström kommer att hålla en presskonferens under onsdagen, där hon redogör för åtgärder som förbundsstyrelsen beslutat om, uppger pressekreteraren Robin Ljungqvist.

Hur de andra elva avdelningarna inom Kommunal ställer sig är ännu oklart, men fler kan komma med avgångskrav.

Eva Kärrman, ordförande i Kommunal väst med 48.000 medlemmar:

– Vi hade alla sektionsordförandena inne här i går. Vi var överens om att de inte ska bestämma det här utan att prata med medlemmarna, och det tar tid. Vi behöver den här veckan på oss.

Också sektionsordförandena i Kommunal sydväst, som omfattar Hallands och Jönköpings län, höll ett möte på måndagen där de senaste dagarnas händelser behandlades.

– Många medlemmar har på vår Facebooksida krävt hela ledningens avgång, men inget sådant krav har riktats mot Anneli Nordström från avdelningen, säger Sebastian Westman, kommunikatör på Kommunal sydväst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.