Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Avdragen för gåvor till välgörenhet ökar kraftigt

Drygt 1,3 miljarder skänktes till välgörenhet under 2012, med rätt till skatteavdrag för givarna. Skatteverkets senaste statistik visar på en kraftig ökning av antalet personer som drar av gåvor till välgörenehet på deklarationen. Vid senaste deklarationen var de över 761.000.

Sedan ett par år tillbaka går det att göra avdrag på deklarationen för pengar som man skänker till välgörenhet. Skatteverkets siffror för 2012 visar att allt fler också gör det, förmodligen i takt med att avdraget blir mer och mer känt.

År 2012 var det omkring 761.000 personer som drog av totalt 1,3 miljarder kronor på deklarationen, för gåvor som man gett till organisationer som står med på Skatteverkets lista, skriver verket i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Det är en ökning med nästan 36 procent mot året före, då 960 miljoner skänktes.

En annan förklaring till ökningen är att allt fler organisationer godkänns som mottagare av Skatteverket.  

Privatpersoner kan få 25 procents skattereduktion för gåvor till ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund.

Nytt för 2014 är att hjälpverksamheten inte behöver vara ekonomisk utan kan bestå av stöd och omsorg, skriver Skatteverket.

Man kan maximalt få 1.500 kronor i skattereduktion för gåvor. Gåvan ska bestå av pengar och skänkas till en mottagare som har godkänts av Skatteverket innan gåvan lämnas. Beloppet måste vara minst 200 kronor per tillfälle och minst 2000 kronor per år, enligt Skatteverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.