Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Även tjänstemännens löner uteblir

Även tjänstemännen och ingenjörernas löner på Saab Automobile i Trollhättan blir utan löner på måndag, när deras löner normalt skulle betalas ut.

Det säger Per Bränneby, ordförande i Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer, till TT.

– Vi har fått beskedet att det kommer att bli förseningar med lönen, säger han.

Men när en eventuell utbetalning kan ske är fortfarande oklart.

Den förklaring som Per Bränneby fått till den uteblivna lönen är att den planerade försäljningen av fastigheterna i bolaget Saab Property inte kunnat slutföras som tänkt var.

– Det är därför man inte har pengar att betala ut, helt enkelt, säger han.

Den affären skulle tillföra Saab närmare 300 miljoner kronor i likvida medel. Nödvändiga pengar på kort sikt till löner men också till underleverantörer. Saab har ju erbjudit sina komponenttillverkare att betala tio procent av skuldberget som växer hos dem. Resten ska de, enligt den föreslagna betalningsplanen, få ut till hösten när förhoppningsvis Saab producera bilar fullt ut igen.

Hur ser du på den situation som råder nu?

– Det är lite oroande naturligtvis men vi har fortfarande förhoppningen att det ska lösa sig.

Han vägrar ge upp hoppet. Han tror att Saab har en framtid.

– Ja, det tror jag. Det finns fortfarande hopp. Det finns planer på hur den kortsiktiga finansieringen ska lösas. Men jag är lite osäker på varför det inte gått i lås än, säger Bränneby.

Han säger också att det finns andra spår förutom fastighetsaffären för att lösa den kortsiktiga likviditeten. Men han är förhindrad att säga mer än så.

Hur är stämningen bland dina 500 medlemmar?

– Man känner naturligtvis en viss oro. Vi har försökt informera om vad som skulle hända om det blir ett värsta läge. Men vi hoppas ju att det ska finnas en lösning på måndag.

Det är fortfarande oklart när Saab kan få fram pengar till lönerna.

– Jag kan inte säga någonting mer än att vi jobbar fortfarande på det. Vi får se när vi kan meddela någonting, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Men inget lär bli klart under helgen.

Hon säger det inte direkt men antyder att det är den ouppklarade fastighetsaffären som spökar och som lett till Saabs akuta likviditetskris. Där förhandlar man med det svenska fastighetsbolaget Hemfosa, även om Saab fortfarande inte officiellt medger att det är parten man diskuterar med. Hemfosa ägs bland annat av Fjärde AP-fonden och Folksam.

Tidigare var den ryske finansmannen Vladimir Antonov intresserad men har lämnat Saab-planen i den delen eftersom han aldrig fick klartecken från svenska regeringen och EIB att gå in som finansiär. Han är dock fortfarande intresserad av att bli delägare i Saab.

– Vi säger inget om vem vi pratar med eller något annat om affären förrän den är klar, säger Gustavs

Sedan tillägger hon:

– Men den är på gång och så fort vi har något att meddela konkret så gör vi det.

Saabs ägare och vd Victor Muller har för ovanlighetens skull rest västerut denna gång för att jaga pengar. Han är i USA (vilket Gustavs bekräftar) och träffar bland annat General Motors (det bekräftar hon inte). Saabs gamla ägare GM har fortfarande intressen i Saab. Man äger preferensaktier för 326 miljoner dollar.

– Han är där för att säkerställa den kortsiktiga finansieringen. Det har prioritet ett, säger Gustavs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.