Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/avgiftschock-vantar-bostadsratter/

EKONOMI

Avgiftschock väntar bostadsrätter

Höjda avgifter och underhållskostnader – det väntar bostadsrättsföreningar de kommande åren.

Enbart högre räntor kommer att betyda en kostnadsökning på 20 procent för en genomsnittlig förening, varnar Markus Pålsson, chef för ekonomisk förvaltning på förvaltningsbolaget SBC.

Var fjärde bostadsrättsinnehavare är orolig för sin förenings ekonomi, visade SBC:s årliga Bostadsrättsrapport som presenterades på onsdagen. Oron för räntehöjningar och avgiftshöjningar var de vanligaste skälen.

Och det finns fog för oron. Ungefär var fjärde förening har korta räntor och de har till stor del redan fått se sina räntekostnader öka. Men sex av tio har räntan bundet i mellan två och fem år och där kommer räntehöjningarna efterhand under de kommande åren.

Den genomsnittliga föreningen hos SBC har en skuld på ungefär 6 000 kronor per kvadratmeter. Den genomsnittliga räntan var innan fjolårets räntehöjningar ungefär 1,3 procent.

Räknat från den nivån och till en räntenivå på 3,5–4 procent innebär det att kostnaden ökar med 20 procent för den genomsnittliga föreningen. Det gäller alltså enbart kostnaderna för lånen – utöver detta kommer andra kostnader, inte minst elen.

Av de föreningar hos SBC som höjde avgiften för i år ligger höjningen i genomsnitt på 11 procent. Men för andra föreningar – och även hos en del föreningar som höjde vid årsskiftet – väntar högre avgifter åren 2024-25.

– Det finns en risk för högre avgifter. Vi har haft många år där vi inte sett några höga avgiftshöjningar så det finns så klart ett behov, säger Markus Pålsson.

Både köpare och säljare måste ställa in sig på att det blir högre avgifter?

– Ja, det skulle jag säga.

Det finns föreningar som har betydligt större skuldbörda än så – det dubbla eller mer är inte ovanligt i nyproducerade hus. Men Markus Pålsson tror inte att det i sig leder till ökande konkurser bland bostadsrättsföreningar.

Skälet är, till skillnad från 1990-talskrisen, att trots prisfallet det senaste året är marknadsvärdena på bostadsrätter fortfarande relativt höga. Medlemmarna kommer därmed vara beredda att betala de högre avgifterna för att skydda sin investering.

– Men det är klart att det kommer att vara tufft. Det kommer att finnas medlemmar som inte klarar av det här, men så länge bostadspriserna är på den här nivån så kommer föreningen klara sig, säger han.

Markus Pålsson menar också att föreningar måste ta höjd för högre kostnader för underhåll.

– Man behöver ta fram en underhållsplan och vara beredd att göra avsättningar utifrån den, säger han.

Det är ett område där det syndas hos många föreningar. Antingen har de inga underhållsplaner, eller så är de orealistiska. Det kan bli en obehaglig överraskning när det plötsligt blir behov av att göra ett större underhåll.

– Här ser vi föreningar som inte har gjort rätt historiskt och som måste börja göra rätt framåt, säger Pålsson.

I Bostadsrättsrapporten framgår att det även finns annat som bekymrar oroade bostadsrättsägare. Förutom räntehöjningar (62 procent) och avgiftshöjningar (52 procent) tycker 49 procent att elkrisen är besvärande. 39 procent oroar sig för oförutsedda kostnader och 31 procent bekymrar sig över att styrelsen saknar tillräcklig kompetens.

Läs mer: Ränteläget tvingar tusentals föreningar att höja avgiften