Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Avhoppande rekonstruktör vill att rekonstruktionen fortsätter

Advokat Guy Lofalk har gjort klart att rekonstruktionen av Saab Automobile bör avbrytas. Men i en skrivelse till Vänersborgs tingsrätt säger han nu att en ny rekonstruktör snarast bör tillsättas efter honom. Och där har han stöd från Saabs vd Victor Muller.

Nio liv tycks vara lågt räknat för Saabs del, nu torde man vara inne på ett tionde. Låt vara att själva produktionen av bilar är död.

Guy Lofalk har begärt hos tingsrätten att rekonstruktionen ska avbrytas eftersom pengarna är slut och att han inte såg någon framtid för Saab i de tidigare föreslagna finansieringslösningarna. Och han vidhåller att för hans del som rekonstruktör är Saab ett avslutat kapitel. Han begär att ”snarast möjligt entledigas” från uppdraget.

Men det intressanta är att han i skrivelsen till tingsrätten på tisdagen – som också är undertecknad och bekräftad av Saabs vd och ordförande Victor Muller – förordar att en ny rekonstruktör måste till så snart som möjligt. Detta för att ”säkerställa att rekonstruktionen får en störningsfri fortsättning”.

Alltså, den rekonstruktion som Lofalk vill stoppa ska fortsätta, men med en annan kraft vid rodret. Lofalk stöder plötsligt en rekonstruktion igen och gör gemensam sak med Victor Muller inför förhandlingen i tingsrätten på måndag.

Lofalk menar
också att det är viktigt att den nye rekonstruktören är med på den förhandlingen.

”Exempelvis behöver den nya rekonstruktören godkänna den nya struktur som nu framförhandlats med Youngman för att denna ska kunna färdigställas och presenteras för tingsrätten på måndag”, skriver Lofalk.

Till ny rekonstruktör föreslås advokat Lars-Henrik Andersson från advokatfirman Lindahls i Stockholm. Han har redan accepterat uppdraget. Men allt detta tas formellt vid den muntliga förhandlingen i domstolen på måndag.

Bakom den senaste Saab-vändningen ligger Mullers senaste plan, den där kinesiska biltillverkaren Youngman agerar i samarbete med en kinesisk bank. I ett obekräftat finansieringsupplägg ska Youngman vara berett att satsa tiotals miljarder i Saab under en femårsperiod.

Lofalk säger i skrivelsen att han informerats av Saabledningen om den nya finansieringslösning som Saab har med Youngman.

”Min bedömning är att den nya strukturen som överenskommits mellan bolagen och Youngman är sådan att den förtjänar att en ny rekonstruktör förordas i mitt ställe”, skriver Lofalk.

”En ny rekonstruktör bör, enligt min mening, med fräscha ögon göra en bedömning av den nya strukturen och möjligheten att därigenom rekonstruera bolagen”, skriver han vidare.

Lofalk har tidigare begärt att rekonstruktionen ska avbrytas eftersom pengarna är slut och att han inte såg någon framtid för Saab i de tidigare föreslagna finansieringslösningarna. För hans del som rekonstruktör är Saab ett avslutat kapitel och han begär att bli ”snarast möjligt entledigad”.

Vänersborgs tingsrätt utgår från att både Lofalk, och hans föreslagne efterträdare, Lars-Henrik Andersson, kommer att vara med i rätten på måndag.

Guy Lofalks begäran om att rekonstruktionen ska upphöra gäller fortfarande, enligt rådman Stefan Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.