Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Avtal ska ge billigare bostäder

Foto: Christine Olsson/TT

Sveriges kommuner och landsting vill ta fram ett ramavtal för att öka byggandet av nya bostäder på ett billigare och snabbare sätt.

Syftet med det nya ramavtalet från SKL är att göra det enkelt för kommuner att beställa billigare bostadshus. Förhoppningen är att den billigare och snabbare produktionen ska göra så att fler människor har råd med dessa nya bostäder.

– Det är redan nu full fart inom byggbranschen. Men förhoppningen är ändå att kunna minska byggnadstiden och kostnaden, säger Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert vid SKL.

SKL har skickat ut en enkät till kommunerna för att kolla deras intresse för ett ramavtal. Samt kolla om kommunerna känner att det finns ett behov av detta. De tror även att detta kan vara positivt för inblandade leverantörer och bostadsföretag.

– Det här ser vi även som en möjlighet för ett antal företag att utveckla sina produkter, säger Jan-Ove Östbrink.

Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, hjälper SKL i deras arbete med att ramupphandla typhus åt allmännyttan. SABO har jobbat i flera år med att ta fram nyckelfärdiga hyreshus som de hoppas ska pressa byggpriserna genom att de produceras på ett mer industriellt och billigare sätt.

– Jag tror att trycket att bygga nya bostäder har blivit så pass hårt att SKL nu försökt hitta den bästa möjligheten för att lösa problemet. Min förhoppning är att SKL:s upphandling kan komplettera våra avtal så att allmännyttan kan öka byggtakten ytterligare, säger Petter Jurdell, chef för fastighetsutveckling hos SABO.

Exakt hur de nya bostäderna kommer att se ut har inte beslutats. Inte heller vilken form av hus som ska byggas. Det beror på vilka typer av bostäder kommunerna anser att de behöver.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.