Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Avtalsrörelsen kan bli hur stökig som helst”

LO och Industriförbundet har levererat sina lönekrav. Vi bad DN:s arbetsmarknadsreporter Bosse Andersson kommentera årets avtalsrörelse.

Vad tycker du om lönekraven?

Facken har varit tydliga med att de inte tänker vara återhållsamma så länge företagen går bra och visar vinster. Facken köper inte arbetsgivarnas varningar om att finansoron skyndar på en kommande konjunkturnedgång. Kraven ligger något över vad Konjunkturinstitutet tyckte var hållbart i våras och eftersom det trots allt är ett förhandlingsbud är det inte så överraskande.

Hur blir årets avtalsrörelse?

Den kan bli hur stökig som helst. När industrins fackförbund inte ville vara med om någon jämställdhetspott blottades en spricka som kan leda till att industrins roll som löneledare inte längre är så självklar. Dessutom gör fack och arbetsgivare olika bedömning av kostnaderna för fackens krav ochav hur stora löneökningar ekonomin tål innan följden blir ökad arbetslöshet

Vilka blir de största stötestenarna och varför?

Det kommer att handla om pengar. Det blir svårt att hitta en gemensam verklighetsbeskrivning av de ekonomiska förutsättningarna och arbetsgivarna kommer säkert att försöka utnyttja att facken är oense inbördes. Arbetsgivarna kommer också att driva på för att få mer av individuella förhandlingar och mindre av generella påslag. Och den stora frågan just nu är hur industrins förbund ska kunna lita på den fackliga sammanhållningen och att deras avtal - som blir klart först - blir en norm för andra och inte ett golv.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.