Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 17:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/avverkningen-i-amazonas-okar/

Ekonomi

Avverkningen i Amazonas ökar

Timmerbilar forslar nyavverkade träd i det brasilianska Amazonas.
Timmerbilar forslar nyavverkade träd i det brasilianska Amazonas. Foto: Andy Myatt / Alamy

Nya officiella siffror visar att skogsavverkningen i Amazonas ökat det senaste året och nu är större än på tio år. Fortfarande är nivån långt under den som rådde längre tillbaka, men med den nya presidenten Bolsonaro befaras skövlingen fortsätta att öka.

Anders Bolling
Rätta artikel

Från juli 2017 till juli 2018 ökade skogsavverkningen i det brasilianska Amazonas med nästan 14 procent. Det visar färska siffror från den brasilianska rymdforskningsinstitutet Inpe, som dokumenterar markanvändningen i landet via satellit.

Strax under 8.000 kvadratkilometer skog höggs ner. Det innebär den mest omfattande avverkningen på ett decennium.

Går man längre tillbaka låg dock skogsskövlingen på betydligt högre nivåer än nu. Mellan 1989 och 2008 var genomsnittet dubbelt så högt som under det senaste året. 1995 och 2004 var värst. Då skövlades 29.000 respektive 27.000 kvadratkilometer.

Ökningen det senaste året är ingen överraskning, menar den brasilianska miljöorganisationen Observatorio do clima. Den dyra dollarn har höjt priset på jordbruksprodukter, vilket stimulerar skövling, och flera politiska beslut under den avgående Temer-regeringen har bäddat för sämre skydd av skogen, exempelvis amnesti för markexploatörer.

Avverkningen är till stor del illegal. På senare år har även delar av Amazonas som tidigare ansetts i stort sett säkra drabbats.

I området mellan floderna Madeira och Purus syns nu från luften hur smala röjningar löper ut från landsvägen BR 319, likt benen på ett fiskskelett. Den 90 mil långa väg 319 från Porto Velho till Manaus mitt i Amazonas har länge försummats men får nu allt mer underhåll och har blivit farbar för allt fler nybyggare.

Med den högerpopulistiska presidenten Jair Bolsonaro vid makten från årsskiftet befaras världens största regnskogsområde hamna under ännu större press.

Bolsonaros tilltänkta jordbruksminister Tereza Cristina, en tidigare jordbrukslobbyist, vill utöka arealen för bete och grödor och har flaggat för att lätta på miljökraven för att få avverka skog.

Bland annat vill hon släppa in motorsågarna i ett område som kallas Matopiba, stort som ett och ett halvt Sverige, som innehåller både regnskog och en unik typ av savann.

Bolsonaro väntas också prioritera infrastruktursatsningar i Amazonas. Vägbyggen brukar ofrånkomligen påskynda skogsskövling, som utvecklingen runt BR 319 visar.

Läs mer: Område lika stort som Frankrike ska skövlas i Amazonas

Avskogning är en av de främsta källorna till ökade halter av växthusgaser i atmosfären. Det syns tydligt i fallet Brasilien, där utsläppen svänger ganska kraftigt i takt med skövlingen.

Förra veckan kom siffror som visar att de brasilianska utsläppen av koldioxid minskade med 2,3 procent under 2017. Skälet var att skogsavverkningen minskade mellan 2016 och 2017 – alltså under mätperioden närmast före den senaste, då den alltså ökade.

Allt talar därför för att nästa utsläppssammanställning kommer att visa på en ökning.