Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Axfood återkallar ris efter larm om metallflisor

Det är ris i Axfoods serie Garant som kan innehålla metallflisor. Produkterna, som stoppades på fredagen, har bland annat sålts av Axfoodkedjan Willys.
Det är ris i Axfoods serie Garant som kan innehålla metallflisor. Produkterna, som stoppades på fredagen, har bland annat sålts av Axfoodkedjan Willys. Foto: Johan Engman / TT

Axfood, som bland annat driver butikskedjan Willys, återkallar kartongförpackat ris som kan innehålla små metallflisor, meddelar dagligvarujätten. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha drabbats av skador på grund av flisorna, som hittats i förpackningar i produktserien Garant, uppger Axfood.

Totalt rör det sig om ett parti på cirka 7,5 ton ris som återkallas, allt framställt i samma fabrik, belägen i Tyskland.

Rissorterna har sålts i Axfoods samtliga butiker runt om i Sverige – Willys, Hemköp och Tempo. Riset har även sålts hos Handlar’n, butiker som företrädesvis återfinns på landsbygden och som inte ägs av Axfood, men som saluför Axfoods produkter.

– Vi ser allvarligt på det som skett och beklagar det djupt. Det upptäcktes i dag, fredag, efter att vi kontaktats av en kund som konstaterat små metallflisor i ett paket. Produkterna stoppades omgående, säger  Claes Salomonsson, Axfoods presschef, till DN.

– Vi har ännu ingen förklaring till vad som hänt i fabriken. Saken undersöks nu i samarbete med den levererande fabriken, säger han vidare.

Följande sju produkter återkallas: Garant Jasminris, 1 kg, bäst-före 01.02.2018; Garant Basmatiris, 1 kg, bäst-före 01.02.2018; Garant Parboiled ris, 1 kg, bäst-före 01.02.2018; Garant Fullkornsris, 1 kg, bäst före 01.02.2018; Garant Eko Jasminris, 1 kg, bäst-före 01.08.2017; Garant Eko Basmatiris, 1 kg, bäst-före 01.08.2017; samt Garant Eko Parboiled ris, 1 kg, bäst-före 01.08.2017.

Kunder som köpt de aktuella produkterna uppmanas att kontakta Axfoods konsumentkontakt på telefon  0771-87 67 70 eller på webbadressen konsument@axfood.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.