Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/bade-eu-och-kina-nojda-med-forhandlingarna/

Ekonomi

Både EU och Kina nöjda med förhandlingarna

Kinas premiärminister Li Keqiang. Foto: Francisco Seco/AP

Bryssel. Löften, löften, löften, men ingen handling. Så har det låtit från EU-håll inför toppmötet med Kina där EU alltmer högljutt krävt att nu måste Kina göra något konkret. När mötet var slut signalerade dock de två makterna framgång.

Rätta artikel

Tuffa förhandlingar föregick toppmötet mellan EU och Kina. EU signalerade klart att man tröttnat på löften från landet om att öppna upp sin marknad för utländska företag i större utsträckning utan att det lett något resultat. Dessutom kritiserade EU Kina för att orättvist konkurrera med statssubventionerade företag.

In i det sista var det oklart om det ens skulle komma ut någon slutdeklaration från mötet. Men när förhandlingarna var klara skrev nöjda EU-ledare och Kinas premiärminister Li Keqiang under ett avtal. ”Vi har nått ett genombrott”, förklarade europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Han syftade på att Kina gått med att reformera systemet när det gäller industrisubventioner inom WTO-systemet. 

Dessutom betonade Li Keqiang ett otal gånger att Kina lovar att behandla utländska företag på samma sätt som kinesiska och att utländska företag lättare ska kunna göra affärer i Kina.

Om det sedan blir så återstår att se. Löften har som sagt getts tidigare, utan att något har hänt. Tvärtom har utländska företag de senaste åren klagat på att det har blivit svårare att göra affärer i Kina. 

Till det kommer en ökad oro för att Kina splittrar EU. Vissa länder, särskilt i östra och södra Europa, har glatt tagit emot kinesiska investeringar i strategiska tillgångar när kassan har sinat. Det gör dem mindre benägna att ställa sig bakom EU-kritik när det gäller mänskliga rättigheter. 

Men det var viktigt för både EU och Kina att komma fram till något vid toppmötet. För EU:s del handlar det om att inför USA visa att det går att göra framsteg utan att inta den aggressiva strategi med höjda tullar som den amerikanska presidenten Donald Trump har anammat.

För Kina handlar det om att på hemmaplan visa goda relationer med EU när handelskriget med USA skapar allt större frustration bland kinesiska exportbolag.